Zlato vredno pola miliona evra

U fokusu - Sreda 13.11.2013 - 21:04

Jedan zlatnik iz rimskog doba pronađen kroz Vranja, zavisno od nekoliko faktora, na crnoj berzi dostiže cenu i do čak 50.000 evra, dok su recimo srebrnjaci iz tkzv. Pribojske ostave prodavani po ceni od 700 do 1.200 evra.

Ilustracija Ilustracija

Junaci priče OK Radija o traženju izgubljenih blaga, ovde nazvani Mauzer i  Rovac i njihova bratija pronađene vrednosti su prodavali za tri do pet puta manju cenu.

- Najsigurniji put išao je preko murije. «Kum» je bio u Beogradu. Zvali smo ga Kapetan Riči, inače jedan od bosova u srpskoj muriji.

Bio je omalen, zdepast, kao da je sa estrade, a ne predstavnik neograničene sile. Uvek je žmirkao, imao neki nesnosan osmejak na licu.

Spolja je delovao uglađeno, iznutra kao zmija. Radio je u rukavicama. Imao je svoje ljude u lokalnoj muriji koji su, ako osete prevaru, obrađivali pacijente, što nisu poslušni i iskreni.

«Obradićemo vas do kostiju, ne volimo da prljamo ruke pri dranju, mada nas  krv inspiriše», govorili su dok su pišali po nama, tražeći i ono što nismo posedovali - kaže Rovac.

Kapetan Riči je pronađeno blago sa ovog terena prosleđivao u bazu, u Švajcarsku. Tamo je «kum» bio čuveni Tomislav Razboj, poznati hrvatski nacionalista koji se rodio u Beogradu i sa Ričijem bio, gotovo, u rodbinskim vezama.

- Za njega se veže priča da je finansirao Tuđmana, za kampanju protiv Srba u Slavoniji, sa 5.000.000. švajcarskih franaka.

Nakon jedne operacije u kojoj su stradali srpski dobrovoljci, nije smeo da se pojavi u Beogradu, jer bi odmah bio likvidiran.

Čak ni Riči nije mogao da mu garantuje bezbednost, ni kada mu je umrla majka i bila sahranjena na Novom groblju u Beogradu.

Nudio je Ričiju za dva sata boravka 200.000 maraka, ali ovaj nije smeo da prihvati - priča Mauzer.

Preuzetu robu Tomislav je prosleđivao na berze, u Londonu, Berlinu, Beču. Svako je uzimao svoj deo, Riči i Tomislav najviše.

- Naravno, možeš da zaobiđeš muriju i ideš solo. Amateri, a često i profi igrači navukli bi se i krenuli tražeći sami vezu među numizmatičarima.

Ustvari svi pravi numizmatičari su bili u lancu preprodaje. Malo njih je išlo solo, skoro svi, opet, preko Ričija.

To tada nismo znali. Ali, mi smo pazili, koliko se moglo. Provaljeni smo više puta, ležali mesecima u bajboku.

Nisu nas tukli, jer se odmah znalo šta smo posedovali i koliko. Bili smo kooperativni, jer smo znali šta nas čeka u suprotnom - ističe Rovac.

Mauzer ne može, a da ne ispriča kako su se navukli «na tanak led» amateri «iz Priboja».

- Na njivi u Priboju, u tri navrata, nađen je po jedan ćup sa rimskim srebrenjacima.

U martu, 1995. godine, operisala je prva grupa «divljaka», vojna kako su je zvali, u julu druga, predvođena vlasnicima njive.

U oktobru treći ćup je odradila vranjska murija. Pronađeno je 14,5 kg. ili 4.350 srebrenjaka.

Vrednost prve ruke je oko 100.000 evra, a poslednje od  300.000 do pola miliona evra - kaže Mauzer.

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: