Naučnici otkrili novi soj HIV-a nakon 19 godina

Zivot i stil - Ponedeljak 18.11.2019 - 14:13

BEOGRAD - Tim naučnika otkrio je novi soj HIV-a prvi put otkad su uspostavljene smernice za klasifikaciju podtipova 2000. godine

I protiv njega trenutno postoji zdravstveni tretman FOTO: Thinkstock I protiv njega trenutno postoji zdravstveni tretman FOTO: Thinkstock
Naučnici su identifikovali novi soj HIV virusa, prvi put u poslednjih 19 godina, ali i protiv njega trenutno postoji zdravstveni tretman. Novi soj pripada M grupi verzije HIV-1, odnosno istoj porodici virusnih podtipova koji izazivaju globalnu pandemiju HIV-a, tvrdi kompanija "Abot laboratorije", koja je zajedno sa Univerzitetom Misuri sprovela istraživanje.
 
HIV ima nekoliko različitih podtipova ili sojeva, kao i drugi virusi, i poseduje sposobnost mutiranja tokom vremena. Ovo je prvi novi soj HIV-a grupe M koji je utvrđen od kada su 2000. uspostavljene smjernice za razvrstavanje podtipova. Medicinskoj zajednici je veoma važno da zna koji su sojevi virusa aktuelni kako bi se omogućilo efikasno testiranje za otkrivanje bolesti.
 
"Ovo može postati pravi izazov za dijagnostičke testove", najavljuje virolog Meri Rodžers, koautor istraživanja.
 
Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, napominje da su trenutni tretmani za HIV efikasni i protiv novog soja virusa. Za sada nije poznato ima li ova varijanta virusa drugačiji uticaj na bolesnike.
 
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu od AIDS-a trenutno boluje oko 36,7 miliona ljudi, a od 2016. novoboljelih ima oko 1,8 miliona.
RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: