Uobičajene namirnice koje svi jedemo, a povezuju se s upalom i artritisom

Zivot i stil - Petak 29.03.2024 - 09:34

Artritis je bolno stanje koje uzrokuje oticanje, osetljivost i ukočenost zglobova te probleme s pokretljivošću.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
Iako se često povezuje s procesom starenja, može da utiče na ljude svih dobi i da otežava svakodnevni život.
 
Još nije tačno poznato šta podstiče imunološki sistem da napada zglobove, iako se zna da određeni faktori, poput godina i pušenja povećavaju rizik od artritisa. Međutim, sada je studija otkrila da bi mogla da postoji veza između onoga što jedemo i šanse za razvoj tog stanja.
 
Istraživanje Univerziteta Kolorado u SAD-u otkrilo je da određena hrana može da uzrokuje upale u telu.
 
Studija, objavljena u "Journal of Clinical Investigation", otkrila je da bi za to mogla da bude kriva esencijalna aminokiselina poznata kao triptofan.
 
Ona se nalazi u dvanaest popularnih namirnica: piletina,ćuretina,crveno meso,svinjetina,tofu,riba,pasulj,mleko,orasi,semenke,ovsena kaša,jaja.
 
Iako triptofan pomaže u proizvodnji proteina, mišića, enzima i neurotransmitera te se povezuje s boljim snom, naučnici kažu da bakterije u probavnom sistemu mogu da razgrade triptofan iz ishrane u upalnu hemikaliju koja pokreće artritis.
 
Koautorka studije, Kristine Kuhn, preporučuje ishranu punu biljnih vlakana i nemasnog mesa.
 
"Čini se da mediteranska ishrana, koja je bogata biljnim vlaknima i nemasnim mesom, čini naš mikrobiom zdravijim, dok tipična zapadnjačka ishrana uzrokuje upalu", rekla je.
 
Simptomi artritisa uključuju bol u zglobovima, osetljivost i ukočenost, upalu unutar i oko zglobova, ograničeno pokretanje zglobova, toplu i crvenu kožu iznad zahvaćenog zgloba te slabost i trošenje mišića. Ako osetite ove simptome, trebali biste da razgovarate sa svojim lekarom.
 
Index.hr

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: