"Gospodin trener" se ne zaboravlja

Lokalni sport - Četvrtak 14.02.2013 - 10:40

Slobodana Halilović (61), igračku legendu Radničkog iz Niša, trener je koga u UAR zovu profesorom, ljubitelji fudbala u Vranju upamtili su kao „gospodina trenera“.

Halilović Halilović

On je sedeo na klupi Dinama u prvoj prvoligaškoj sezoni, 2006/2007. godine.

- Boravak i rad u Dinamu ostaće mi uvek u sećanju i pamćenju. U toj polusezoni osvojili smo 29 bodova i bili u gornjem delu tabele.

Ipak, najveće bogastvo za mene je što sam upozao divne ljude, moje velike prijatelje sa kojim se i danas družim – kaže sa OK radio Halilović.

Obeležio je, kao fudbaler, deo istorije Radničkog iz Niša. Igračko iskustvo pomoglo mu je u trenerskom poslu.

- Toliko sam vrsnih trenera imao od kojih sam puno toga naučio. Počev od Miroslava Ivka Glišovića, preko Miće Duvančića, pa do Dušana Nenkovića – navodi Halilović.

Završio je za UEFA Pro licencu, najviše trenersko zvanje u fudbalu.

- Ulagao sam u sebe, završio u prvoj klasi srpskih trenera i učio od najboljih svetskih trenera. Trenerski posao nije bauk.

Po meni, ako vam u klubu  obezbede maksimalne uslove za rad na vama je da svoju kreativnost svedete na sistem predviđanja igre, svoje i protivničke ekipe i pravljenje rezultata koji se od vas zahtevaju – kaže Halilović.

Tako nešto, tvrdi, nije moguće u srpskom fudbalu.

- Za sada ne. Dok se ne definišu vlasnički odnosi u klubovima nema napretka.

Imao sam susret sa Draganom Stojkovićem Piksijem kada je Nagoja igrala u Kupu šampiona Azije u Ujedinjenim Emiratima.

Bio sam njegov gost i video šta je vrhunski klub. Vrhunska organizacija, trener samo skoncentrisan na ekipu i igru.

Piksi je fudbaski Bog u Japanu i milina je gledati sa koliko se poštovanja odnose prema njemu čelni ljudi Nagoje – ističe Halilović.

Sudbinski je vezan za Radnički iz Niša.

- Radnički iz Niša je moj drugi dom. Dok sam igrao za Budućnost iz Banovića,  kao mlad i talentovan igrač, razmišljao sam kako da se dočepam dresa Sarajeva ili Slobode iz Tuzle, tadašnjih prvoligaša u Jugoslaviji.

Sarajevo je bio državni prvak, Mirsad Fazlagić, Vaha Musemić, Boško Antić, Boško Prodanović, Faruk Hadžibegić, Mušović, Bajić  i ostali harali su „jugom“.

Umesto u obližnju Slobodu iz Tuzle igrom slučaja otišao sam na probu u Radnički. Odveo me je zemljak Bašić koji je igrao za Radnički dok je služio vojsku u Nišu.

Kad sam došao, 1971. godine, nakon probe, trener Ivko Glišović odmah me je odveo kod čelnika kluba da potpišem profesionalan ugovor – navodi Halilović.

Nikada neće zaboraviti igranje u Kupu UEFA.

- Za Radnički sam odigrao preko 500 prvoligaških zvaničnih utakmica. Bio sam u generaciji koja je u sezoni 1981/82. stigla do polufinala Kupa UEFA.

U Kupu su igrale evropske ekipe koje su u svojim šampionatima osvajale druga ili treća mesta. Dakle, poput današnje Lige šapmiona.

Pobedili smo LASK iz Linca, Beroe iz Stare Zagore, Napoli iz Napulja, Grashopers iz Ciriha, Fejenord iz Roterdama, Dandi Junajted iz Dandija.

Izgubili smo u polufinalu od Hamburgera iz Hanovera, a u Nišu smo slavili sa 2:1.

Za Hamburger su igrali: Hrubeš, Kalc, Magat, fon Hesen i drugi.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Alba
20.05.2019. , 12:58
Hamburger iz Hanovera, ha ha ha