Mutno ogledalo Dinama

Lokalni sport - Ponedeljak 19.05.2014 - 12:04

Vranje – Da su omladinci Dinama igrali sa svim raspoloživim snagama, koje su stvarane više godina u omladinskoj školi, prognoze stručnjaka kažu da bi bili prvaci u Prvoj ligi regiona istočne Srbije i od jeseni 2014. godine novi članovi Kvalitetne lige Srbije za omladince u rangu sa Crvenom Zvezdom, Partizanom, Vojvodinom, OFK Beogradom.

FK Dinamo FK Dinamo

Da li svesno smišljeno ili zbog nemara i neinteresovanja čelnih ljudi za klub i njegovu budućnost, mladi fudbaleri koji treniraju sa prvim timom, a neki su u Bujanovcu na kaljenju, svesno fudbalski propadaju.

Čeka ih izvesna sudbina njihovih prethodnika, većina da okači kopačke o klin, par njih da nastavi i dalje u Dinamu, BSK.u iz Bujanovca, Moravi iz Hana bez perspektive za neko veće napredovanje.

Milan Vojinović, Stefam Mihajlović, Stefan Stamenković, Aleksandar Janjić, Stefan Stojmenović, Nikola Stojanović, Ljubiša Demić, Marjan Petrović, Dimitrije Cvetković, ako se njima dodaju Vlada Stojanović, Miloš Jovanović, Stefan Ristić koji su u BSK iz Bujanovca fudbalski stagniraju na relaciji prvi tim-omladinci gde više.kao, treniraju, a ne igraju.

Da li je svesno smišljeno dalje uništavanje mlađih kategorija u Dinamu koje su najisplativije za klub i koje mogu da donesu određen takmičarski kvalitet i povratak ljubitelja fudbala u većem broju na stadion?

Lićno smatram da ovoga puta nije, ali sumnje ostaju jer se tako postupilo sa generacijom koja je izborila i igrala Kvalitetnu ligu podmlatka, generacijom rođenih 1987. i 1988. godine. Upravo onih, koji su trebali da sa nadolazećim najtalentovanjim igarčima iz narednih generacija (kojih je itekako bilo) da budu okosnica budućnosti Dinama, po ceni da par sezona igraju i u Srpskoj ligi, a da kasnije sa par pojačanja budu standradni članovi takozvane Prve lige Srbije, a ustvari Druge.

Na utakmicama takve lige nikad u Vranju nije bilo, a ne bi ni ubuduće, manje od 2000 ljubitelja fudbala.

Tada je uništena budućnost Dinama, sad se vidi trajno, sa ponižavajućim igranjem u Niškoj (rekreativnoj) zoni, zarad kratkotrajnih nefudbalskih mešetarenja i ubeđenja pojedinaca da su ušli u istoriju Dinama, vranjskog fudbala i grada Vranja.

Na kraju se ispostavilo da su ušli na glavni uzlaz, ali na smetlište fudbalske istorije.

Kroz klub je prodefilovalo preko 150 profesionalnih fudbalera sa strane za pet godina. Iz kluba, iz gradske kase, iz džepova poreskih obveznika izašli su milioni dinara, a da se njihov trag nikad nije jasno video ni znao.

Za uzvrat, da ponovimo, uništene su šest generacija fudbalera iz vranjske omladinske škole (rođenih 1987 – 1992), a nakon toga nastavilo da se uništavaju i one koje su dolazile, u kojima je bilo i ima talenata, ali ovog puta prepušteni fudbalskim diletantima da propadaju.

Poslednja kap koja je prelila fudbalsku čašu Dinama je poraz u finalu kupa Pčinjskog okruga u Trgovištu od ekipe Pčnje, rezultatom 6:1, na kojoj su igrali, većina, gore pomenutih omladinaca.

Loša politika kluba, bez pravilne strategije u omladinsakoj skoli, dovela je do toga da ovi igrači koji treniraju i igraju na relaciji prvi tim-omladinska ekipa dožive debakl u Trgovištu i dovedu klub u poziciji da se ozbiljno razmislja o njihovim kvalitetima i da li su budućnost kluba?!

Utakmica u Trgovištu može se sagledati dvojako: kao nedostatak kvaliteta ili nedostatak motivacije i energije ovih dečaka kada nastupaju za prvi tim?

Nelogično je da isti ti dečaci u omladinsakoj ekipi beleže odlične rezultate, a u prvom timu služe da se popuni broj kada su odsutni standardni igrači i kada se čiste kartoni.

Tačno je da takmičenje u omladincima i prvom timu nije isto, ali isto tako je tačno da uz sav respekt Pčinji, koja ima dobar tim, ovi igrači imaju kvalitet, mladost i poletnost što je izostalo, a da nije  mogli bi da se savladaju i mnogo bolje ekipe od Pčinje ili Mladosti iz Bosilegrada.

Zašto je izostala ta borbenost, energija i motivacija je pitanje, a odgovor je za dublju analizu?, kažu pojedinci iz Dinama.

Mada čini se da je analiza prosta, da se sve sastoji u jednom, kao i  u životu, da kad neko digne ruke od vas, polako, svesno ili nesvesno i vi dižete ruke od njega.

Omladinaci Dinama ne znaju trenutno za koga igraju (prvi tim ili podmladak), nemaju kontinuirani rad, a ni utakmice u nogama jer sedenje u prvom timu na klupi vikendom, a neigranje za omladince istog tog vikenada proteže se iz nedelje u nedelju.

Rezultat toga je da gube samopuzdanje zbog nedostatka utakmica i velikih pauza. I onda dolazi do.nediscipline, anarhije, nepostovanja trenera, saigraća, nedostatka autoriteta… Dolazi do njihovog polakog nestanka sa, iole, ozbiljnije fudbalske scene.

Omladinska škola je ogledalo jednog kluba, a to ogledalo je, trenutno u Dinamu, mutno, zbog postojanja kluba - reda radi.
   
Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: