"Rad sa mladima jedino rešenje"

Lokalni sport - Subota 23.02.2013 - 11:05

Boško Jolović (26), bivši rukometaš RK Vranja iz superligaških dana, ne krije zadovoljstvo svojim boravkom u Vranju gde je stekao mnogo prijatelja, ali i imao priliku da upozna mnogo talentovanih dečaka.

Jolović Jolović

- Vranje i Bujanovac su rasadnici talentata što me podseća na moju Crvenku u Vojvodini.

Ipak, moram da kažem da je tradicija rukometa u Vojvodi duža i da zbog dobrih finasijskih i drugih uslova puno bolje se radi sa mlađim rukometašima - kaže Jolović.
 
Kao rukometaš stasao je u školi rukometa u Crvenki, o kojoj govori u suprlativima:

- U Crvenki, Kaću, Novom Sadu, sa mladima se radi odgovorno, krajnje profesionalno.

Klubovi ne ostvaruju vrhunske rezultate, ali zato u svakoj generaciji izbace po nekog vrhunskog rukometaša koji završi kasnije u nekoj od najjačih liga Evrope.

Crvenka je imala jednog Jožefa Holperta, osvajača olimpijske medalje, sada se o njegovog  sina otima pola Evrope.

Iz moje generacije uspeli su Ivančev i Grujičić – kaže Jolović.
 
On posebno ističe da najveća pažnja ističe u radu na tehnici i taktici.

- Kod tehnike, uspostavljen je i detaljno razrađen svaki element. Radi se na individualnim, grupnim i kolektivnim elementima taktike u napadu i odbrani koje se koriste u školi rukometa.

Postoje razrađeni osnovni metodički principi usvajanja tehničkih i taktičkih elemenata rukometne igre, gde se uočene greške na najlakši mogući način otklanjanjaju.

Odrađuju se i brojne vežbe za brzo i efikasno usvajanje najvažnijih elemenata taktike napada i odbrane. Potom, tu su razne prateće igre – navodi Jolović.

Prateće igre su po Joloviću veoma bitne za prvilan razvoj mladog rukometaša.

- Samo kada su u pitanju igre koje prate rukomet ima ih preko 150. Svaka igra ima svoju karakteristiku, uticaj na svaku uzrastnu kategoriju gde se ona primenjuje, broj igrača u igri, prostor za igru te rekviziti koji se u igri koriste.

Upotrebom igara trening je zanimljiviji i dinamičniji. Deo toga prošao sam u rukometnoj školi Crvenke, a potom u kampu za pionirske i kadetske reprezentativce Srbije.

Od igara postoje: hvatalice, igre eliminacije, igre trčanja i pretrčavanja, štafetne igre, mirne igre, igre preciznosti, tehničko taktičke igre, igre kontakta, igre na osnovi modifikacije rukometa – ističe Jolović.

Radi se i na kondiciji, ali se i tu upotrebljavaju najsavremenije,m specifične medote.

- U školi rukometa kondicioni rad se obavlja specifičnim programskim sadržajima pogodnim za primenu, poput raznih igara i vežbi na principu vrpci bez kraja, te sadržaja iz situacijske kondicijske pripreme.

Zbog svega toga, kaže, rad s mladima u Vojvodini je na zavidnom nivou.

- Rad s mladima u Vojovodini je bolji od ostalih centara, posebno od Beograda naniže. Ipak, gde smo mi recimo u odnosu na Nemačku koja je rukometna velesila.

Kod njih u školama, u mestima s deset hiljada stanovnika oko 200 mladih igra rukomet – tvrdi Jolović.

Da bi se oformio jedan kvaluitetan rukometaš posebno je važna uloga trenera.

- Rukomet je mnogo napredovao i bez edukacije trenera nema dobre škole i vrhunskih igrača. Sa mladima treba da rade najškolovaniji treneri u koje klub mora da ulaže neprekidno.

Na taj način stvoriće se nepresušna baza igrača za Super ligu, a najtalentovaniji će prodajom donositi prihode – kaže Jalović.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: