RK Vranje na prekretnici

Lokalni sport - Nedelja 07.07.2013 - 12:49

Rukometni klub Vranje 1957 nalazi se na prekretnici sa koje će ili nastaviti uzlaznom putanjom stabilizuje kluba ili će početi nova agonija i gola borba za opstanak.

Ovako je bilo na utakmicama RK Vranje Ovako je bilo na utakmicama RK Vranje

Navijači i ljubitelji rukometa, kojih nije malo u Vranju, s obzirom na tradiciju i uspehe koje je taj sport imao u gradu, s pravom očekuju da se u narednoj sezoni klub stabilizuje, a onda u dogledno vreme krene prema najvišem cilju plasmanu u Super ligu.

Mada, to sa sadašnje tačke gledišta dešavanja u klubu i prazne opštinske kase koja je finasijer izgleda utopistički ipak ne bi tako trebalo da bude, s obzirom da mnogo manje opštine poput Surdulice i Vladičinog Hana imaju po jednog predstavnika u elitnim takmičenjeima, fudbalskom i košarkaškom.

Ono što onespokojava je pompezno slavljenje ulaska rukometaša Vranja 1957 u Prvu ligu grupa “Istok” i što se to koristi u dnevnopolitičke svrhe za dobijanje jeftinih partijskih poena.

Glavni akteri slavlja su bili oni koji su dozvolili da zbog ogromnih dugova i nedostka para klub istupi iz Super lige u Prvu, a potom odmah se rasformira i pola godine ne postoji.

Pošto sve u Srbiji može, pa i da se ugasi klub sa dugovanjima i oformi novi koji nema nikave obaveze prema povericima tako je i Vranje dobilo novi RK Vranje 1957.

Oni koji su svemu tome doprineli, i to se može u Srbiji, izlobirali su da se klub uključi u takmičenje “beton” lige, one početne, koja se naziva “Južna pruga” i da osvoje prvo mseto.

Kao prvaci prešli su u Drugu ligu grupa Morava, u ligu gde su timovi sastavljeni uglavnom od juniora i kadeta.

U prilog tome, govori činjenica da je drugi vranjski tim GRK Mladost primljen direktno u tu ligu, a da nije igrao onu “beton” ligu. Klub koji vode treneri Nikolić i Arizanović i gde gro igrača čine dečaci iz OŠ “Branko Radičević”.

Osvajanje prvog mesta uz 20 pobeda, jedan nerešen rezultat i jedan poraz proslavljen je burno, kao da je ostvaren jedan od najznačajnih uspeha u istoriji vranjskog rukometa, od onih istih koji su ga uništili.

Osvojili su ga dečaci, izuzetno talentovani uz pomoć par iskusnih rukometaša čije vreme je prošlo ili neumitno prolazi. Treba istaći i trenere Stevanovića i Stanojkovića, bez obzira da li su njoihovi treninzi po programu RSS ili se igra mali fudbal.

Šta se dobilo ulaskom u Prvu ligu grupa “Istok”. Ništa značajno jer je ta liga geografski grupa Niš ili kako bi se žargonski reklo Niška zona.

Naime, da bi se izbeglo gašenje klubova zbog finasijske krize u opštinskim kasama, pribeglo se od strane RS Srbije stvaranje četiri prvih liga: grupa “Sever”, “Centar”, “Zapad” i “Istok”.

Na taj način kvalitet je u mnogome srozan, ali kako sportski radnici Vranja, a sigurno i po Srbiji, tvrde: “bitno je da se sačuvaju klubovi, da se nešto igra, a sve ostalo za sad mora da bude po strani”.

Da je sve po starni u vranjskom takmičarskom sportu nije jer bi moglo da se pod određenim uslovima utrči na glavnu pozornicu.

Sva je prilika, da je je vranjski sport  po strani, ali u rupu iz koje se teško izlazi jedino ako dođe do nekog sportskog vaskrsnuća, što u virtuelnoj trenutnoj stvarnosti nije nemoguće.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: