Vlada Stošić: Nema ovde kvaliteta za Evropu

Lokalni sport - Četvrtak 12.09.2013 - 23:09

Vlada Stošić (48), ovih dana došao je iz Sevilje i boravio u rodnom Vranju u poseti roditeljima.

Stošić Stošić

Odazvao se da za OK Radio da eksluzivni intervju, čiji portal prati sa velikim interesovanjem i uvažavanjem.  

Stošić je u Španiji proglašen, od sportskih stručnjaka, za jednog od najboljih i najsposobnijih sportskih direktora, jer je na toj funciji u Betisu pokazao vrhunsku profesionalnost, znanje i urođenu intuiciju da nađe prava sportska rešenja u skromnom budžetu kluba.

Jedan je od najzaslužnijih za povratak Betisa u Primeri i na evropskoj sceni, na stabilizaciji kluba koji igra prepoznatljivo, otvoreno i napadački što španska fudbalska javnost izuzetno ceni i poštuje.

- U Betisu sam već bio kao sportski direktor u periodu od 2004. do 2006. godine, ali smo se razišli jer se naše ambicije nisu poklapale.

Različito smo gledali na budućnost kluba koji je doživeo sunovrat, ispao u Drugu ligu i bio u strašnim finansijskim problemima koji su pretili da nestane sa fudablske scene.

Ipak, klub ima dugu tradiciju, armiju navijača i izuzetno privržene sportske ljude i bivše fudbalere koji nisu dozvoli najgore, već su se prihvatili posla i krenuli u stvaranje novog imidža kluba – kaže Stošić.

U 2010. godini stigla je ponuda da ponovo zauzmete jednu od najvažnijih funkcija u klubu, da budete ponovo sportski direktor?

- Posle Zvezde najemotivnije sam vezan za Betis gde se moje fudbalsko ime izuzetno ceni i gde sam doživeo lepe fudbalske trenutke koji su me doveli u poziciju da budem  u grupi igrača koji su obeležili istoriju kluba.

Noramlno je bilo da prihavtiom “vruć krompir” u ruke, jer je tada Betis bio drugoligaš, u sudskom postupku, teškog materijalnog stanja i potpune anarhije i improvizacije u sportskom delu. Došli su pravi ljudi i nisam se kolebao.

Dobio sam odrešene ruke u dovođenju i prodaji igrača. Određen je budžet, prilično skoman, u koji sam morao da se uklopim i napravim čudo – dovedem igrače za male pare, a za velike rezultate.

Uspeli ste u tome?

- Nije bilo nimalo lako, prvo smo morali da se materijalno konsolidujemo i da krenemo sa radom. Oformio sam tim od petorice fudbalskih stručnjaka koji su svi dobili svoja zaduženja.

Koja su, to, njihova zaduženja?

- Pre svega, uspostavio sam strogi profesionalizam gde nema mesta za minimum improvizacije. Sva petorica, od petka do nedelje prate sve utakmice u španskim i portugalskim prvenstvima i prave izveštaje o interesantnim igračima, onim koji su potrebni Betisu i koji mogu po našim uslovima da se dovedu.

Ostale dane u nedelji imaju zadatak da prate ostale lige u Evropi i pokušaju da nađu odgovarjuće igrače za nas.

Svi njihovi podaci ulaze u Program koji je dostupan jedino meni. Tu su sva zapažanja, o svakom igraču do najmanjih sitnica.

Moje je da onda odlučim koga ću da pratim i eventualno dovedem. Pre ulaska u Program razgovaram sa svakim od njih i oni iznose usmeno svoje utiske.

U čemu je tajna vašeg odabira igrača?

- Moja koncepcija su brzi igrači po bokovima, talentovani u sredini, gol majstori i iskusni u odbrani. Cela koncepcija se zasniva na brzoj, tačnoj i što prostijoj igri čiji je cilj osvajati prostor munjvito i dolaziti u šanse za gol.

Rezultati nisu izostali?

- Za dve godine vratili smo se u Primeru i u prošloj sezoni zablistali. Plasirali smo se u Ligu Evrope što je fantastičan uspeh.

Ipak, finansije diktiraju da budemo mudri, da se ne zalećujemo i da klub stabilizujemo i materijalno i sportski.

Zato smo se opredelili da u novom prvenstvu budemo u sredini tabele, ali, normalno, ako se ukaže šansa borićemo se za što bolji plasman.

Renovirali ste, igrački, ekipu?

- Odlučio sam da prodam našeg najboljeg igrača Benjata Ečeberiju koji će u naredom periodu nastupati za Atletiko Bilbao, ambicioznog baskijskog prvoligaša.

Ugovor je reprezentativnom vezisti isticao 2014. godine i logično je bilo da napravimo pravi transfer.

Za novac koji smo dobili za Benjata doveo sam novih 14 fudbalera, izuzetno talentovanih koji tek treba da se iskažu, a neki od njih zablistaju i povećaju svoju cenu višestruko.

Nakon pregleda Programa koji vam dostavljaju saradnici kako reagujete, kada odlučujete da dovedete pojačanja?

- Moje sportsko ime je poznato i priznato u Španiji, svi znaju kakav sam direktor. Igrači mi veruju i znaju da pre svega radim u njihovu korist, a onda i u korist kluba.

Dovođenja pravih igarča liči na šahovsku igru. Nekad čekate i pratite igrača duže vreme, a nekad kao u šahu treba odmah da povučete potez i da bude pravi, dobitnički.

Tako sam ove sezone u pravo vreme doveo trojicu igrača, pre drugih jer bi ih, da sam zakasnio, oteli boljim ponudama.

Koliko je vaš najveći transfer nekog igrača?

- Najskuplji igrač plaćen je 1,5 milona evra, ostali su daleko jeftiniji. Moj cilj je da ne dovodim takozvane zvezde već talentovane igrače željne dokazivanja, koji ostavljaju poslednji atom snage na terenu, bilo da se radi o treningu ili utakmici.

Kao veliki zvezdaš, fudbaler koji je sa Zvezdom bio prvak Evrope i sveta da li ste pokušavali da uspostavite poslovnu saradnju sa bivšim klubom?

- Zvezda je, takođe, moj klub, ali interesovanja za njene igrače nemam, ne samo ja nego ni ostali klubovi u španskoj Primeri. Znate, postoje interesantni fudableri, ali su skupi.

Da li su precenjeni ili ne ne želim da u to ulazim. Doveo sam svojevremeno Duška Tošića, ali se nije snašao.

Slabo pratimo srpsko tržište, jer nema tu za nas adekvatnih fudbalera.  

Koliko srpskih fudbalera igra u Primeri?

- Samo Antonio Rukavina u Valjadolidu, ostali ne mogu da se izbore da budu u prvom planu. Recimo, Dejan Lekić i Stefan Šćepović igraju u drugoj ligi, u Sportingu iz Hihona, a bili su potencijalni reprezentativci Srbije.

Još jedno ime iz Srbije je na ceni u Španiji, to je trener Miroslav Đukić?

- Sa Đukićem sam redovno na vezi, jer smo dobri prijatelji. Radi se o treneru u naletu, o pravom profesionalcu koji nije slučajno na klupi Valensije.

Sazreo je kao trener, kao čovek je izuzetan. Tvrdim da se neće zadražti na Valensiji, za njega će se otimati bogatiji i značajniji klubovi širom Evrope.

Ocenite špansku Primeru, ko je favorit Barselona ili Real Madrid?

- Nezahvalno je prognozirati jer se radi o klubovima koji su daleko iznad ostalih u Španiji po svemu, pre svega, po finansijskoj moći.

Ta moć prati najbolju moguću organizaciju i dovođenja najboljih igrača na svetskom tržištu, kao i trenera.

Oni čine u španskoj Primeri jednu ligu, a svi drugi klubovi drugu. Tolika je razilka u svemu.

Gospodine Stošiću, želimo Vam još više uspeha u vašem poslu jer ste ponos građa Vranja, jedan od naših najuspešnijih sugrađana?

- Hvala na lepim željama, nadam se da vas neću razočarati, kao što nisam ni do sada. Vranje volim, takođe i Dinamo gde sam počeo da igram i afirmisao se u mlađim kategorijama.

Ali, od vremena kada sam otišao, 1984. godine, pa do sada mnogo toga se promenilo, ne poznajem igrače, a ni ljude koji vode klub.

To je potpuno drugi svet koji meni nije blizak, a niti prihvatljiv, zato sam po strani.

Klubu želim sve najbolje, ali mislim da je ceo sprski fudbal u velikim problemima i da će biti potrebno vreme za oporavak, ako ga uopšte bude bilo.

Dušan Đorđević

PROFIL
Ime i prezime: Vlada Stošić
Rođen: 31 januara 1965
Mesto: Vranje, Srbija
Klubovi kao igrač: mlađe kategorije: Dinamo (Vranje), seniori: Crvena Zvezda (1984 – 1991), Footscray JUST (Australija, 1986 -1987), Rad (Beograd, 1987) Radnički (Niš, 1988), Majorka (1992–1994), Betis (1994 - 1996), Atlante (1997), Vitoria Setubal (1997 – 1999).

Kao sportski radnik: sportski direktor Betisa (2004 – 2006), (2010 - ).

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: