Đoković drugi put preboleo kovid u decembru i tako dobio medicinsko opravdanje da se ne vakciniše, tvrde njegovi advokati

Nacionalni sport - Subota 08.01.2022 - 14:21

Dok se čeka odluka australijskog suda zakazana za ponedeljak, zastupnici srpskog tenisera otkrivaju da je Đoković pre nepunih mesec dana bio drugi put inficiran virusom korona.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images

Novak Đoković dobio je izuzeće od obaveze da bude vakcinisan pre ulaska u Australiju nakon što mu je potvrđena infekcija kovidom 16. decembra, navode njegovi advokati u sudskim spisima.

U dokumentima koji su objavljeni u subotu, Đokovićevi advokati su naveli da je igrač dobio privremenu vizu da uđe u zemlju uz „dokaz i medicinskom izuzeću od vakcinacije protiv kovida" koju je Teniska federacija Australije izdala na osnovu nedavno preležane infekcije.

U dokumentu se navodi da je dozvola o izuzeću izdata na osnovu činjenice da, 14 dana nakon pozitivnog testa u decembru, igrač „tokom 72 sata nije imao temperaturu ili probleme sa disanjem".

Na Fejsbuk profilu Teniskog saveza Beograda, u postu objavljenom 17. decembra - dan nakon pozitivnog testa na koji se pozivaju Đokovićevi advokati, navodi se informacija da je teniser toga dana u svom teniskom centru uručivao pehare i priznanja mladim teniserima.

Do sada se u javnosti nije govorilo da je Đoković bio zaražen u decembru 2021. godine, već je bilo poznato samo da je bio zaražen u junu 2020. godine, piše BBC.

Pozitivan test tada mu je potvrđen nakon što je njegova porodična kompanija organizovala teniski turnir u Beogradu, prvi nakon perioda strogog zaključavanja.

Dok Novak Đoković i dalje čeka odluku da li će morati da napusti zemlju ili će mu biti dozvoljeno da se bori za 21. grend slem u karijeri na Australijan openu, australijske vlasti su saopštile da istražuju vize i drugih stranih tenisera.

Đoković može da bude deportovan pošto mu je u sredu odbijen ulazak u zemlju u haotičnom sporu oko pravila o vakcinama.

Advokati najboljeg tenisera sveta su uložili žalbu na ovu odluku i on će ostati u karantinu do ponedeljka, kada će sud odlučivati o deportaciji.

Ako sud ne prihvati žalbu, Đoković neće moći da igra na Australijan openu, prvom grend slem turniru sezone, na kojem je trijumfovao rekordnih devet puta.


I drugi teniseri pod istragom

Mediji u Australiji prenose i da je češkoj teniserki Renati Voračovoj takođe uskraćena australijska viza. Ona je prebačena je u isti imigracioni hotel u Melburnu u kojem je i Đoković.

Pripadnici australijskih graničnih službi su je priveli i sproveli u hotel „Park" i rečeno joj je da mora odmah da napusti zemlju, mada i ona ima pravo žalbe kao Đoković.

Ministarka unutrašnjih poslova Australije Karen Endrjuz rekla je da obaveštajni podaci „pokazuju da postoje pojedinci koji nisu ispunili uslove za ulazak i to moramo da istražimo".

Ona, međutim, nije rekla koliko je drugih igrača pod istragom niti ko su oni.

Endrjuz je negirala tvrdnje Đokovićeve porodice da je teniska zvezda u zatočeništvu.

„On je slobodan da ode bilo kad i Granične snage će to zapravo omogućiti", dodala je ona.


Ispred hotela - protest i kolo

Dok mu stiže podrška iz raznih delova sveta, Đoković je pravoslavni Božić dočekao u imigracionom hotelu u kojem, prema svedočenju ljudi koji su u njemu ili su bili, vladaju vrlo loši uslovi.

Na fasadi hotela ispisano je: „Oslobodite ih sve", jer su aktivisti za zaštitu ljudskih prava iskoristili prisustvo najboljeg tenisera sveta da ukažu na loše uslove u kojima borave migranti iz pojedinih delova sveta.

BBC novinarka Šaima Halil izveštava da su se i navijači Đokovića, ali i aktivisti, okupili ispred hotela, držeći transparente: „Novak, digni glas o ljudima sa kojima si u hotelu a koji su godinama zatvoreni", „Stop prinudnom pritvaranju", „Oslobodite izbeglice".

Đokovićevi navijači, uglavnom srpskog porekla, ispred hotela su zaigrali tradicionalno srpsko kolo.

„Poštujem Đokovića zbog toga što stoji iza svojih stavova i uverenja, što je jak, i podržavaću ga do kraja", rekao je jedan mladić.

Nadovezala se jedna žena: „Igra pošteno, igra srcem".

Svetski broj 1, navodi BBC novinarka, nalazi se u sendviču političke borbe federalnih i lokalnih vlasti, ali i diplomatskih razmirica.

Citirala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Đoković izložen maltretiranju i da država Srbija stoji uz svog tenisera.

BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: