Evroligaši nerealna opcija za start kvalifikacija za Mundobasket

Nacionalni sport - Utorak 23.11.2021 - 13:11

Zadovoljan je i srećan što su svi pozvani bili raspoloženi da zaigraju u prvom kvalifikacionom „prozoru“ za plasman na Svetsko prvenstvo 2023. ali je ujedno i realan kada su u pitanju nastupi evroligaša. Svetislav Pešić, selektor Srbije, objavio je spisak igrača za dvomeč sa Letonijom i Belgijom, poručivši da dolasci Nedovićam Micića i Petruševa, uprkos njihovoj volji, nisu mogući.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Miloš Teodosić, as bolonjskog Virtusa, predvodiće saigrače u četvrtak protiv Letonije u Beogradu, kao i tri dana kasnije na gostovanju Belgiji.
 
„Dobar je osećaj, vrlo sam zadovoljan da su se svi igrači koje smo pozvali – odazvali. Naravno, igrači koji igraju Evroligu i NBA imaju svoje probleme, na njih ćemo da računamo u nekim drugim vremenima“, otkrio je selektor Pešić, a prenosi "Danas".
 
„Nismo ništa skratili (spisak), svi su tu koji su pozvani, svima dajemo šansu, da probamo i vidimo ko može u ove dve utakmice da pomogne ekipi. Imamo i nekoliko mladih igrača koje želim da vidim, da i oni shvate kako je to biti u reprezentaciji, kako se živi, da dobiju osećaj da su reprezentativci Srbije jer to i jesu. Ostaće svi sa nama do kraja, odlučivaćemo pred utakmice ko će da igra“, naveo je selektor Srbije.
 
Objektivno, opcija po kojoj bi zaigrali i evroligaši, gotovo da je nerealna u ovom trenutku.
 
„Mi smo u kontaktu sa klubovima, trenerima, Nedovićem, Micićem, Petruševim, imamo to u glavi… Teško je u ovoj situaciji nešto više reći. Oni igraju u četvrtak i petak utakmice. Ako bude nekih iznenađenja u smislu korone, povrede, videćemo… Njih trojica konkretno su pokazali veliku želju da dođu, da igraju u Belgiji. Nezgodno je zato što je ta utakmica u gostima, 28. novembra, pa još u 15.30… To su sve oteževajuće okolnosti“, iskren je prvi čovek struke reprezentacije Srbije.
 
Izvesno, za „orlove“ će u prvom kvalifikacionom „prozoru“ zaigrati šestorica debitanata.
 
„Prvo moram da kažem da igramo protiv rivala koji se u javnosti sakriva iza Litvanije. Oni su sada u velikoj prednosti na nas jer su igrali pretkvalifikacije, imaju osam-devet utakmica iza sebe. Mi poznajemo te igrače, to su sve momci koji igraju u inostranstvu. Tri-četiri u Španiji, trojica u Italiji, dvojica u VTB ligi, jedan u Turskoj… Sve su to internacionalci, sa iskustvom. Tu je i (Rodion) Kuruc iz Partizana koji je dobro poznat svima. Mi smo napravili dobar skauting, videli smo da su oni dobro uigrana mašina. To će biti dodatni izazov za nas“, oprezan je Pešić.
 
„Za takvu vrstu priprema i uigravanja, hteli mi to da priznamo ili ne, nemamo vremena. Moramo da budemo racionalni u izboru taktike, napada i odbrane, postavljanju igrača na njihova radna mesta. Ne želimo da pravimo nikakve promene u odnosu na ono što rade u klubovima, bilo bi neinteligentno od nas da sada nešto menjamo. I ovako su zbunjeni, neću još i ovde da ih zbunjujem. Jedva čekam utakmicu u četvrtak, ne zbog rezultata, već zato što želim da vidim kako će momci da reaguju. Oni su motivisani, ambiciozni, samim tim i mene motivišu. To je sve na dosta dobrom nivou. Moraćemo da damo poseban impuls igri kako bismo kompenzovali nedostatak vremena za temeljni rad, uigranost… Moramo da pokažemo više želje, energije, da se bacimo za svaku loptu…“, stava je selektor Srbije.
 
Na prvobitnom spisku, tačnije širem za prvi kvalifikacioni „prozor“ nisu bili Nikola Kalinić i Vladimir Lučić, a jesu neki drugi evroligaši.
 
– Ko je lud da ne računa na njih. Pa to su dvojica najboljih igrača na svojim pozicijama u Evropi. Ne znam da li oni na mene računaju, ali ja na njih ozbiljno računam. Sa obojicom sam obavio razgovore, vrlo ozbiljne i bilo je dobro. Motivisani su i jedan i drugi. Hajde da sada pričamo o momcima koji su ovde – otkrio je Pešić.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: