Gordić i Partizan srušili Zvezdu

Nacionalni sport - Četvrtak 04.04.2013 - 08:49

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu prvi put u sezoni – u drugom kolu Superlige Srbije rezultat je bio 77:67.

Crno-beli su bili oslabljeni neigranjem Lučića, u poslednjoj četvrtini zbog pet penala ostali su i bez Vestermana i Bertansa, ali je odgovornost preuzeo izvanredni Gordić. Plej Partizana dao je svih svojih 17 poena u poslednjih pet minuta i bio je najzaslužniji za trijumf ’crno-belih.

Najefikasniji kod Partizana bio je Žofre Lovernj sa 18 poena (7-7 iz igre, 3sk), a pratio ga je već spomenuti Gordić sa 17 (6-8 iz igre, 4sk). Đorđe Gagić imao je 8 poena i 7 skokova, dok je Leo Vesterman upisao 7 poena i 5 asistencija.

Zvezdu je predvodio Raško Katić sa 14 poena (5-9 iz igre) i 4 skoka, Igor Rakočević dao je 11 poena (4-11 iz igre, 7sk), a Savović je imao 10 poena i 8 skokova. Radivojević je takođe ubacio 10 poena, a podbacio je Demarkus Nelson sa samo 4 poena, uz šut sa penala 2-8.

Partizan sada ima skor 2-0, a Zvezda po jednu pobedu i poraz. U trećoj rundi Zvezda gostuje Konstantinu u Nišu, a Partizan dočekuje Vojvodinu.

U prvom meču drugog kola Superlige Mega je bila bolja od Konstantina, a pobede su potom ostvarili Radnički i Vojvodina.

Tekstualni prenos meča:

Na ulasku u halu trener Partizana Duško Vujošević dočekan je već uobičajenim vređanjem, ali ono nije potrajalo. Dvorana je skoro puna.

Obe ekipe pomalo nervozno su počele meč i u prvih minut i po nismo videli nijedan poen. Led je probio Milosavljević pogotkom uz faul, a ubrzo je Lovernj zakucao za 5:0. Međutim, Zvezda je imala brz odgovor i posle trojke Savovića bilo je 5:5.

Televizijski tajm aut na kratko je prekinuo bučno navijanje u Pioniru, ali je Skot svojom drugom rampom nad Bertansom ponovo digao publiku na noge.

Bertans i Rakočević razmenili su po trojku, a Zvezda je zaigrala nešto čvršće u odbrani. Savović je pogodio uz faul, a posle zakucavanja Skota za 15:9 trener crno-belih Vujošević je zatražio tajm aut. Partizan se konsolidovao posle minuta odmora, Lovernj je prekinuo seriju rivala 8-0, a posle pogotka Vestermana crno-beli su smanjili na 17:15.

Partizan je imao napad i za vođstvo, ali je posle prve četvrtine bilo +1 za Zvezdu - 17:16.

U Pioniru se nalazi i pedesetak navijača Partizana, a veliki broj Zvezdinih navijača došao je direktno sa fudbalskog meča crveno-belih sa Hajdukom.

Crno-beli su na kratko poveli pogotkom Bogdanovića sa distance, ali je Zvezda sa Lazićem na čelu zaigrala agresivnije u odbrani i ponovo je preokrenula rezultat. Igralo se u serijama, a na poena Savovića i Brauna odgovor su imali Vesterman i Lovernj, koji je lako izašao na kraj sa Savovićem – 26:25.

Crveno-beli su se mučili da dođu do poena, čak je Rakočević promašio oba bacanja, pa je Partizan posle lepe finte i pogotka Vestermana poveo sa 30:27.

Partizan je igrao odlično u odbrani, Zvezda je teško dolazila do poena iz reketa, a Nelson je u tom periodu pogodio samo jedno od četiri penala. Crno-beli su nekoliko akcija uspešno sproveli u delo, a u poslednjoj sekundi poluvremena Gordić je pogodio za vođstvo Partizana 38:32.

Partizan je čuvao prednost na početku treće deonice, gosti nisu dozvoljavali Zvezdi da dođu do lakih poena i da uspostave tečnu igru u napadu. Sa druge strane, crno-beli su trojkom Milosavljevića prvi put na meču imao +10 (45:35).

Lovernj je igrao sjajno, a sa druge strane Zvezda nije uspevala da nađe raspoloženog igrača u napadu. Milosavljević je sa istekom vremena pogodio trojku za 52:43, pa je Vukoičić zatražio tajm aut. Po povratku na teren Radivojević je vezao pet poena i usledio je tajm aut na suprotnoj strani (52:48).

Zvezda je promašila dva napada da se dodatno približi (trojke Nelsona i Savovića), a onda je Lovernj pogodio trojku za prednost crno-belih 55:48.

Nelson nije imao svoje veče, promašio je još dva penala (do tada 2-8), a završnicu treće deonice obeležio je Gagić – prvo je izblokirao Brauna, a onda je u nastavku akcije presekao dodavanje i zakucao za 57:48 posle 30 minuta igre.

Početkom poslednje četvrtine Partizan je drugi put stekao deset poena prednosti, ali onda su usledile loše vesti za goste jer je Leo Vesterman za samo tridesetak sekundi dobio dve lične greške – prvo u napadu nad Cvetkovićem, a potom mu je svirana i peta lična kada je pokušao da iznudi faul u napadu u sledećem napadu.

To je bio samo uvod u incident u 33. minutu meča pri rezultatu 58:52 za Partizan. Lazić je iznudio Bertansov faul u napadu (peti faul Letonca), a ubezo se stvorila gužva u kojoj je učestvovalo po nekoliko igrača iz oba tima. Ceo sukob trajao je minut-dva, a najratoborniji je bio Bojan Subotić. Tokom cele gužve urednik portala telegraf.rs Aleksandar Jovanović pogodio je Duška Vujoševića loptom u glavu.

Epilog svega bila je tehnička greška Vujoševiću zbog ulaska na teren, a Radivojević je maksimalno iskoristio situaciju – pogodio je oba penala, a zatim je iz neverovatne situacije dao koš uz faul i Zvezda je smanjila na 58:57.

Crveno-beli su bili u naletu, ali je Gordić sa četiri poena u nizu stabilizovao Partizan i sačuvao prednost gostiju – 62:58.

Gordić je u potpunosti preuzeo odgovornost, pogodio je uz Katićev faul, ali je Lazić vratio trojkom za 65:63 za Partizan. Pri rezultatu 66:65 Gordić je pogodio trojku, a na drugoj strani je Rakočević skupo koštao svoj tim sa dve izgubljene lopte. Posle druge je Radivojević napravio nesportsku ličnu na nešto manje od dva minuta do kraja.

Crno-beli su maksimalno iskoristili nesportsku – Gordić je pogodio oba penala, a onda je Lovernj zakucao za 73:65. Tada je bilo jasno da će crno-beli u četvrtom pokušaju ove sezone savladati Zvezdu i to se dogodilo - 77:67.
 

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: