Kosanović: Hrvati su bolji, ne i nepobedivi!

Nacionalni sport - Petak 22.03.2013 - 09:15

Igra "vatrenih" utemeljena, sinhronizovana i vrlo kvalitetna – analizira “vatrene” iz stručnog ugla iskusni srpski stručnjak Milorad Kosanović.

Bez obzira na to što smatra da je proteklih meseci izjavama bespotrebno stvarana međunacionalna tenzija, pre svih se to odnosi na selektore obeju reprezentacija, Kosanović ne veruje da će se taj naboj, pritisak i očekivanja javnosti osetiti na igri Hrvatske.

- Suviše je ovaj Štimčev orkestar iskusan i prekaljen kroz teške utakmice i velika takmičenja da bi ga čak i ovaj duel protiv Srbije pomerio iz balansa i psihološki uzdrmao. Ovaj tim je stvaran pet-šest godina, ima usvojenu igru, snažnu, agresivnu i zna svakog trenutka kako da dođe do pozitivnog rezultata. Često neigraju lepo za oko, ali koga briga kad znaju kako da pobede - ističe Kosanović.

Igra?

- Utemeljena, sinhronizovana i vrlo kvalitetna. Pritom, došli su na nivo da ne menjaju način igre u odnosu na protivnika, što samo potkrepljuje konstataciju da su veliki tim. Prilagođavaju se rivalu tek toliko da neutrališu neke detalje u njihovoj igri, određene uočene kvalitete. Ugrožavaju protivnika kroz igru, odnosno posed lopte. Modrić je mozak ekipe, on gradi akcije koje se završavaju centaršutevima Srne, Strinića, Rakitića, Samira ka snažnim napadačima, a odličnim skakačima. Kad ne mogu kroz igru, Hrvatska preskače igru i vešto koristi dva napadača. Mandžukić se sjajno gradi i čuva loptu, dok je Olić brži, stalno traži prostor što stvara konstantan pritisak na štopere rivala.

Sistem igre?

- Igraju 4-4-2, jer imaju takav profil igrača. Štimac ima četvoricu kvalitetnih špiceva: Olića, Mandžukića, Jelavića i Kalinića. Može da bira pošto svi igraju u jakim ligama i veoma su efikasni. Odlični su skakači, pogotovo u prekidima, ali su i veoma disciplinovani, jer u fazi odbrane vrše konstatan pritisak na protivničke štopere. U varijanti sa napadačem i polušpicem, Štimac može da kombinuje sa Eduardom ili Samirom. U ovom sistemu oba beka, Srna i Strinić, jako su ofanzivni, Modrić uz Rakitića tehnikom i kvalitetom pravi igru za te centaršuteve sa srane i jedina enigma koju Štimac ima je vezana za izostanak Perišića, koji dejstvuje po krilu.

Koje su opcije?

- U planu A, Srna ostaje na mestu beka u poslednjoj liniji sa Ćorlukom, Šimunićem i Strinićem. Vukojević je na mestu zadnjeg veznog, Modrić u centrali, Rakitić bi prešao na levu stranu, a na desnu bi došao Brazilac Samir. U špicu će biti Olić i Mandžukić. U toj verziji, Hrvatska ima kvalitet plus u vezi sa Samirom koji ima i pas i dribling i odličnu tehniku, a opasan je šuter sa poludistance. On i Rakitić otvarali bi prostor Srni i Striniću za dolaske iz drugog plana i centaršuteve.

Plan B?

- Samir bi ostao na klupi, a kapiten Srna bi se pomerio na mesto desnog krila, dok bi desnog beka igrao najverovatnije Vida. Tu Štimac gubi kvalitet i višak u veznom redu, ali dobija na probojnosti Srne i na njegovom sjajnom šutu. Vida se ne bi toliko pridodavao napadu, ali bi zato malo oslobodio Vukojevića koji bi dobio i neke ofanzivne zadatke.

Prekidi?

- Kad ne ide kroz pas igru, Hrvatska neke utakmice lomi prekidima. Imaju u Modriću, Rakitiću, Srni i Samiru četiri majstora prekida, a u špicevima i štoperima odlične skakače. Olić obično ide na prvu stativu, Strinić na drugu, a tri visoka igrača Mandžukić, Ćorluka, Šimunić u prostor oko visine peterca.

Defanziva?

- Brane se kako i napadaju - timski. Zbog ofanzivnih bekova, najveći teret trpe dva štopera i Vukojević, ali svi vezni igrači, uglavnom, obavljaju bez greške i defanzivne zadatke. Već sam pomenuo da prvu liniju odbrane čine njihovi agresivni napadači. S obzirom na visinu, dobro brane prekide.

Prognoza?

- Hrvatska je u ovom trenutku kvalitetniji protivnik, ima manji rezultatski pritisak, uigraniji tim, takmičarski iskusniji... Ipak, fudbal je interesantan, jer ne pobeđuje uvek bolji - držao se do kraja svog "domaćeg zadatka" Milorad Kosanović.

SLABOST: NE TRPE DOMINACIJU
Malo  je slabih tačaka u selekciji Hrvatske?

- Malo čudno, ali ne trpe kad protivnik dominira nad njima, kad ima posed lopte. Pritom, ne mislim na jače selekcije od njih kao što su Španija i Italija, već na one njima ravne. U tim situacijama greše na sredini i rival ima mogućnost da ih ugrozi ubacivanjem iza leđa bekova, kao i dolaskom "jedan na jedan" na sporije štopere. Hrvati često liniju odbrane drže na 40 metara od gola i rival bi pritiskom na vezne igrače, pa oduzimanjem lopte imao dosta prostora da stvori mat-poziciju.
 

Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: