Kukolj prvi na svetskoj rang listi

Nacionalni sport - Ponedeljak 24.04.2017 - 07:00

Srpski džudista, novi šampion Evrope, posle trijumfa u Varšavi najbolji na svetu u kategoriji do 90 kilograma .- Balint: Aleksandar ima pobedniči duh. - Nedeljko Kukolj: Moj sin će u Tokiju doneti medalju Srbiji

Aleksandar Kukolj, šampion Evrope u džudou FOTO: Printscreen Aleksandar Kukolj, šampion Evrope u džudou FOTO: Printscreen

Srbin Aleksandar Kukolj, novi šampion Evrope u džudou u kategoriji do 90 kilograma od ponedeljka će i zvanično biti prvi na svetskoj rang listi, koju svakog meseca objavljuje Svetska džudo federacija!

Ni najstariji ljubitelji ovog borilačkog sporta, koji je u Srbiji kod mladih sve popularniji, ne pamte kada je naša zemlja imala takmičara koji je prvi u svetu.

Srbija se iz Varšave, gde je juče spuštena zavesa na evropsku smotru najboljih majstora na tatamiju, vratila sa jednim zlatom ali vredan uspeh, sedmo mesto, ostvario je i Nemanja Majdov, koji se kao i  Aleksandar Kukolj takmičio u kategoriji do 90 kilograma.

U domu DžK Trudbenik, gde godinama neprikosnoveno vlada Jožef Balint, jedan od naših najcenjenijih trenera, slavilo se u subotu do ranih jutarnjih sati.

Prve trenutke radosti Jožef je podelio sa Nedeljkom, ocem našeg i evropskog šamiona.

- Sećam se dana kada je Aleksandar kročio u našu skromnu salu. Kako da je juče bilo. Odmah sam ga posle prvog treninga upisao u moj tefter i zaokružio broj jedan.

Znao sam da će biti veliki šampion. Na moju sreću, a nadam se i radost svih koji vole džudo, nisam pogrešio, kaže trener Trudbenika Jožef Balint, gde je Aleksandar naučio prve lekcije.  

A onda je zbog mnogo boljih uslova, Kukolj otišao u Rakovicu u ruke još iskusnijeg trenera Srećka Mrvaljevića, gde je samo nadogradio sve ono što ga danas krasi kao velikog šampion.

- Trudbenik nije mogao da mu ponudi bolje uslove, jer smo mi mali klub. Ipak, srećan sam što je otišao u sredinu gde se još više razvio, gde je sazreo kao veliki šampion.


Mislim da je Srbija dobila velikog šampiona, koji će i na Svetskom prvenstvu ove godine u Budimpešti s pravom jurišati na pobedničko postolje, ističe trener Balint.

Aleksandar je prošle godine u Risju izgubio u drugom kolu od Japanca Bekerjasa, koji je postao novi olimpijski pobednik.

Još dok je na Balkanijadi u Rumuniji i Turskoj kao kadet pobeđivao sve svoje rivale od šale, kada je u Bugarskoj pre šest godina postao juniorski vicešampion Evrope a u Italiji i prvak Mediterana znalo se da srpski džudo as ide krupnim koracima ka najvećim svetskim ostvarenjima. Ponosan na svog sina je i otac Nedeljko.

- Aleksandar će od danas i zvanično biti prvi na svetkoj rang listi, sa ushićenjem kaže najstariji Kukolj. Moj sin će u Tokiju 2020. Srbiji doneti medalju.

Srpska džudo ekspedicija iz Varšave stiže sutra oko 13 časova, biće to idealna prilika da Srbija pozdravi novog evropskog šampiona, kome su na velikom uspehu čestitali i premijer Aleksandar Vučić i ministar Vanja Udovičić.

Ovaj najnoviji uspeh u džudo sportu prepisuje se i predsedniku federacije Ivanu Todorovu, koji je takmičarima uspeo da obezbedi sjajne uslove za rad.
 

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: