Mihajlović: Zbog Hrvatske sam došao u FSS

Nacionalni sport - Ponedeljak 04.02.2013 - 20:04

Selektor "orlova" u intervjuu za "Sportske novosti" kaže da je dvomeč sa Hrvatskom jedan od glavnih razloga zašto je prihvatio poziv Fudbalskog saveza Srbije. "Uvek sam uživao kada izađem na teren, a ceo stadion ti zviždi i vređa te".

Siniša Mihajlović Siniša Mihajlović

 

Fudbalske reprezentacije Srbije i Hrvatske sastaće se 22. marta u Zagrebu i 6. septembra u Beogradu u utakmicama Grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu.
 
Siniša Mihajlović u razgovoru za hrvatske "Sportske novosti", kaže da su upravo ti dueli značajno uticali da prihvati poziv da bude selektor "orlova".
 
"Jedan od glavnih razloga zašto sam prihvatio ponudu FSS bila je upravo Hrvatska. Ja sam uvek obožavao da igram protiv Hrvatske. Ne samo zbog iskustva, koja su odlična, već i zbog činjenice da sam uvek uživao kada izađem na teren, a ceo stadion ti zviždi, vređa te... Po meni nema lepših utakmica od takvih. A kada u njima još pobedite, osećaj je neponovljiv", smatra Mihajlović.
 
Mihajlović je kao igrač bio akter utakmice na "Maksimiru" 1999. godine, u kojoj se Srbija remijem 2:2 napravila veliki korak ka kasnijem plasmanu na Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji.
 
To iskustvo, kaže, mnogo mu pomaže u psihološkoj pripremi igrača pred važnu utakmicu u Zagrebu.
 
"Od početka igrače uveravam da im ovo mora biti najdraža utakmica u karijeri. Koliko god je pritisak snažan, a stres skače na maksimum, ako su pravi sportisti onda je ovo jedna od onih utakmica zbog koje i počneš da se baviš fudbalom. Neko je ne dočeka nikada u karijeri, a većina mojih igrača ima priliku da je iskusi već u samom 'proleću' svojih karijera".
 
Hrvatska je posle četiri utakmice druga u grupi sa 10 bodova, koliko ima i vodeća Belgija, dok je Srbija treća sa četiri, koliko ima i Makedonija. Slede Vels sa tri i Škotska sa dva.
 
Selektor "orlova", međutim, ne smatra da je trenutno stanje na tabeli pravi pokazatelj kvaliteta.
 
"Realno gledajući, Hrvatska ima više bodova nego što zaslužuje. Kao što mi imamo manje", ocenio je Mihajlović, a potom objasnio svoje mišljenje:
 
"Primer je naša utakmica sa Belgijom, gde smo sat vremena igrali odlično, a na kraju smo izgubili. Krenuli smo u Makedoniju, gde smo objektivno zakazali. Kao i vi, ali mi smo izgubili, a vi ste uzeli svih šest bodova, iako prema prikazanom niste zaslužili nijednom da pobedite Makedonce. Ipak, vi ste iskusna, rezultatska ekipa koja je sebi usadila pobedničke navike. Mi to tek moramo".
 
Na pitanje šta bi moglo da odluči pobednika narednog duela Srbije i Hrvatske, Mihajlović je istakao - sreću.
 
"Taktika, psihološka priprema, nadahnuće, sve zajedno, ali i još jedna bitna stvar - sreća. Faktor koji mi do sada nismo imali, a vi ste ga imali na pretek". 
 
Nekadašnji asistent Roberta Manćinija u Interu i bivši trener Bolonje, Katanije i Fiorentine kaže da se ne pribojava nikoga posebno iz hrvatske reprezentacije.
 
"Ne bojim se nikoga. Poštujem i cenim, ali nijednog igrača iz Hrvatske ne bih menjao za nekog svog".
 
Tokom bogate igračke karijere Siniša Mihajlović je sarađivao sa mnogim stručnjacima, kaže da je od svakog nekadašnjeg trenra uzeo po nešto. 
 
"Nemam klasičnog uzora. Imao sam pregršt velikih trenera, a od svakog od njih uzeo sam delić za koji sam procenio da im je najbolja strana: od Zakeronija taktiku, od Boškova disciplinu, od Eriksona motivaciju... Na sve to dodao sam i nešto svoje. Ipak, uvek moraš da učiš i da se nadograđuješ. Prošle godine sam sedama dana bio kod Murinja, sedam dana kod Gvardiole, sedam dana kod Klopa... Želeo sam da vidim gde sam".
 
Mihajlović je još jednom istakao da posao kojim se bavi radi iz ljubavi, a ne zbog novca, kao i da mu menadžeri ne sastavljaju tim.
 
"U životu imam apsolutno sve što mi treba, dakle, nezavisan sam čovek kojem nije potrebno da ulazi u tamne sfere posla. Uostalom, jedan od razloga zašto mi je FSS ponudio posao selektora je činjenica da na mene niko ne može da utiče. To je možda uslovljeno nekim stvarima koje su se u reprezentaciji događale u prošlosti... Ja zovem igrače za koje mislim da mogu da odgovore mojim zahtevima", rekao je Mihajlović.
Mondo

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: