Novak: "Očekujem dug i zahtevan meč"

Nacionalni sport - Subota 26.01.2013 - 14:34

Novak Đoković izjavio je pred finale Australijan opena da ne misli da će mu dan više odmora biti prednost u odnosu na Endija Marija, rivala u finalu.

Novak Đoković u akciji (foto-beta) Novak Đoković u akciji (foto-beta)

 

“Mislim da to neće biti faktor. Da, Endi je igrao pet setova sa Federerom, ali osim toga nije imao ozbiljan test na celom turniru. Takođe, on je jedan od najsnažnijih i fizički najspremnijih igrača na Turu i uveren sam da će biti spreman za finale”, rekao je Đoković na konferenciji za medije pred nedeljni meč za titulu.
 
Postoji li neki poseban razlog zbog kojeg uvek igraš dobro u Melburnu? 
 
“Uslovi ovde generalno mi se dopadaju, naročito na Rod Lejver Areni, ovo je Gren slem turnir na kojem sam imao najviše uspeha. Neverovatan je uspeh što sam u trećem finalu u nizu, ponosan sam na to. Mislim da je razlog što igram dobro ovde između ostlaog i to što je Australijan open prvi veliki turnir u godini. Sada smo imali i malo dužu pauzu između sezona, imali smo više vremena da napunimo baterije i da poradimo na nekim stvarima”. 
 
Možeš li da nam kažeš kako si proveo jučerašnji dan (petak)? 
 
“Pre svega, srećan Dan Australije svima. Dan sam proveo u oporavku i treniranju, ništa neuobičajeno i ništa što nisam radio sve vreme boravka ovde. Spremao sam se za finale”.
 
Endi je rekao da se nada bolnom meču u finalu jer to onda znači da će duel biti dobar. Da li se i ti tako osećaš? 
 
“U poslednjih šest-sedam naših okršaja uvek su bili veoma dugi i fizički zahtevni mečevi, tako da i sada možemo da očekujemo nešto slično. Spreman sam za duge razmene udaraca”. 
 
Da li si razmišljao o tome zašto je on pobedio u finalu US opena i jesi li nešto promenio u svojoj igri zbog toga? 
 
“Finale US opena je bilo veoma zabavno i interesantno. Okolnosti tog dana bile su prilično neobične. Vetar u polufinalu i finalu bio je neverovatan, nikada nisam igrao po tako jakom vetru. Tako da smo se više prilagođavali uslovima i on i ja, a on se bolje prilagodio i pobedio je. Kao što sam rekao, mislim da je on apsolutno zaslužio tu titulu jer je već dugo u vrhu i igrao je mnogo GS finala. Konačno je osvojio trofej i to mu je dalo mnogo samopouzdanja za buduće izazove. Ponovo je pokazao zašto je jedan od najboljih na svetu. Definitivno sam bio razočaran posle tog poraza, uvek ste razočarani kada izgubite GS finale. Ali znao sam da nisam ništa posebno učinio pogrešno, jednostavno je bio bolji toga dana. Sada imam novu priliku da osvojim GS trofej i to mi je važno u ovom trenutku”. 
 
Na kraju tog meča imao si fizičkih problema, tražio se medicinski tajm aut… 
 
“Vidite, nakon četiri ili pet sati igre, nije uvek moguće da budete maksimalno spremni i sveži. Ako vam je potreban lekarski tajm aut, potreban vam je lekarski tajm aut, tražite ga sa razlogom. Jedan drugog teramo do granice, mentalno i fizički, i zato imamo tako dobro rivalstvo”.
 
Kada izgubiš finale poput onoga u Njujorku, koliko dugo ti je potrebno da se oporaviš? 
 
“Pre nekoliko godina bilo bi mi potrebno mnogo više za oporavak nego sada. Posle svih ovih godina iskustva, odlučujućih mečeva i Gren slem titula, mislim da mi je to iskustvo pomoglo da prevaziđem bilo kakav poraz ili razočaranje koje osećam. Posle meča ga osećam, u to nema sumnje. Ima određenog žala za time što nisam izašao kao pobednik iz meča, ali to nestane posle nekoliko dana. Tenis je veoma zahtevan sport i morate da okrenete novi list jer vas čeka novi turnir za nedelju ili dve dana. Takav je obično naš raspored”. 
 
U čemu se tvoje rivalstvo sa Marijem razlikuje od onog sa Rodžerom i Rafom? 
 
“Mislim da ga posebnim čini to što smo isto godište, samo je nedelju dana razlike između nas. Poznajemo se od 11-12. godine, verujem da to daje našem rivalstvu nešto posebno. Tada smo samo želeli da igramo tenis i da uživamo u igri. Razvijali smo se, napredovali i lepo je videti da neko sa kime si odrastao ima toliko uspeha. A 1987. godina je dobra za rođenje – Mesi je ’87, Fetel takođe”. 
 
Kakav je Endi bio u tim godinama? 
 
“Kakav je bio? Imao je mnogo kose, kovrdžave kose. Bio je veoma bled, hahah. Ali je godinama treninga u Barseloni postao malo tamniji”.
b92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: