Slučaj Đoković: Može li i kako srpski teniser izboriti ulaz u Australiju

Nacionalni sport - Nedelja 09.01.2022 - 13:43

Da li je i na koji način je Novak Đoković prekršio zakone u Australiji i da li će uspeti da dobije slučaj pred sudom?

FOTO: AP FOTO: AP

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković, provodi vikend u hotelskoj sobi u Australiji, pokušavajući da izbegne nastojanja tamošnjih vlasti da ga deportuju zbog toga što nije vakcinisan.

Potom će se u ponedeljak (tačno u ponoć između nedelje i ponedeljka po srpskom vremenu) naći pred sudom nakon žalbe zbog uskraćivanja vize za ulazak u Australiju.

On nastoji da uđe u zemlju, igra na Australijan openu i osvoji 10. titulu na tom turniru.

Novak Đoković dobio je izuzeće od obaveze da bude vakcinisan pre ulaska u Australiju nakon što mu je potvrđena infekcija kovidom 16. decembra, objavili su njegovi advokati u subotu u sudskim spisima.

Srpski teniser je dobio privremenu vizu da uđe u zemlju uz „dokaz i medicinskom izuzeću od vakcinacije protiv kovida" koju je Teniska federacija Australije izdala na osnovu nedavno preležane infekcije, dodali su.

Dan nakon pozitivnog PCR testa na koji se pozivaju Đokovićevi advokati, Đoković je u svom teniskom centru uručivao pehare i priznanja mladim teniserima, navodi se na Fejsbuk profilu Teniskog saveza Beograda (TSB), u postu objavljenom na sajtu TSB 17. decembra prošle godine.

Na koji način će se Novak Đoković boriti protiv odluke vlasti da ga ne puste da uđe u zemlju i kolike su mu šanse? Hoće li uopšte uspeti da učestvuje na ovom Gren slemu, nevezano za to kada bi mogao da stigne?


U kakvoj situaciji se našao Đoković?

Najbolji svetski teniser je dobio vizu za ulazak u Australiju uz medicinsko izuzeće kako bi igrao na turniru u Melburnu.

Pošto je većini stranaca zabranjen ulaz u tu zemlju zbog pandemije korona virusa, Đoković je aplicirao za vizu za „privremenu aktivnost" koja omogućava strancima da prisustvuju velikim događajima.

Većina igrača na ovom turniru ušli su u Australiju sa takvim dokumentom.

Pravila takođe zabranjuju strancima ulazak u zemlju ako nisu vakcinisani sa najmanje dve doze vakcine protiv korona virusa ili ako nemaju dokaz o zdravstvenim razlozima da ne prime vakcinu.

Đokoviću, koji je ranije izrazio protivljenje vakcinaciji, je odobreno medicinsko izuzeće teniskih organa kako bi učestvovao na turniru, a odobrila ga je i vlada savezne države Viktorija.

To su uradili na osnovu zaraze korona virusom koju potvrđuje pozitivan PCR test od 16. decembra, rekli su njegovi advokati.

Međutim, pošto je sleteo na aerodrom u Melburnu, granična policija mu je uskratila vizu - rekli su da ranije zaražavanje virusom nije validan razlog da se u zemlju uđe bez primljene vakcine.

„Sve što mogu da kažem je da je ustanovljeno da dokazi za medicinsko izuzeće koje je priložio nisu bili dovoljni," rekao je australijski premijer Skot Morison novinarima u četvrtak.

Pošto više nije imao zakonski osnov da uđe u Australiju, Đoković je proveo osam sati u prostorijama imigracione kontrole, a zatim je premešten u zonu zadržavanja kako bi ga deportovali.

Vikend provodi u hotelu za one koje je imigraciona policija zadržala, a to mesto su kritikovale izbeglice zbog loših uslova.


Na šta će se Đoković pozvati?

Tim Novaka Đokovića je odmah uložio žalbu i u četvrtak je doneta odluka da se privremeno odloži njegova deportacija iste večeri.

U sudskim dokumentima koji su objavljeni u subotu, advokati srpskog sportiste istakli su da je Đoković imao čvrste razloge da veruje da će mu biti dozvoljen ulazak u Australiju i nastup na turniru.

Pored vize, imao je i dokument tamošnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova u kojem se navodi da je njegov zahtev za dozvolu za putovanje ispitan i da on ispunjava propise kako bi se odobrio dolazak u Australiju bez obaveznog karantina, dodali su advokati.

U pravnim dokumentima se iznose argumenti u kojima se advokati pozivaju na zakone koji uređuju ulazak stranaca u Australiju - poput Akta o biosigurnosti i Migracionog akta.

Ali, deluje da će Đokovićevi advokati reći pred sudom u ponedeljak da je više „pogrešnih primena zakona" dovelo do odluke da mu se viza ukine.

Oni će tvrditi da nisu ispoštovane prave procedure u tom procesu - na primer, pitaće da li su tenisera propisno obavestili o odluci da mu ukinu vizu i da li mu je ukazana zakonom garantovana prilika da odgovori na to.

Još jedan ključni argument će se ticati toga da li su zvaničnici na granici pogrešno primenili smernice o medicinskim razlozima na nevakcinisane, može se pročitati u dokumentu.

„Svako oduzimanje vize mora biti opravdano... ali postoji i zakonska procedura koja se mora ispoštovati kako bi se viza ukinula," rekao je za BBC profesor Donald Rokvel, stručnjak za međunarodno pravu sa Nacionalnog univerziteta Australije.

Stranci mogu doleteti u Australiju sa vizom za koju su aplicirali putem interneta, ali moraju proći kroz granične i carinske kontrole na aerodromu.

Ukoliko se tada utvrdi greška sa vizom, prostor za žalbu je sužen, objašnjava za BBC profesorka Meri Krok, stručnjakinja za imigraciono pravo sa Univerziteta u Sidneju.

„Kada se pojavi pred sudom, neće moći da kaže `vidite me, ja sam najbolji igrač na svetu i trebalo bi da mi dozvolite da igram`. Ne. Ništa od toga ne prolazi, zasluge ne važe tamo", rekla je ona.


Kakve veze ima politika sa Đokovićevim slučajem?

Premijer Morison je odbacio optužbe da je Australija nepravedno targetirala Đokovića, a neke od optužbi stigle su i od srpske vlade.

„Ovaj slučaj je vrlo specifičan i ima veze sa jednim licem, suverenim imigracionim zakonima Australije i poštenom primenom tih zakona", naveo je on u četvrtak.

Australijski graničari postupaju prema pravilima, a oni koji, poput Đokovića, na društvenim mrežama prenose detalje zadržavanja na granici „privlače naročitu pažnju", dodao je Morison.

Australija je prvobitno dozvolila još nekolicini učesnika turnira u Melburnu da uđu u zemlju uz medicinsko izuzeće, ali su sada i njihove vize pod znakom pitanja.

Đokovićev tim će verovatno pokušati da dokaže da je odluka bila neutemeljena pošto je sve bilo poznato blagovremeno, smatra profesorka Krok.

„Ovaj momak je vrlo poznat - on je najbolji na svetu. Svi su znali da dolazi i mislim da je neprihvatljivo da savezna vlada sada tvrdi da nije bila svesna činjenica dok nije sleteo u Australiju.

„Apsolutno su znali i dozvolili su mu da se ukrca na avion", ističe profesorka.

Ona dodaje da bi Đokovićev pravni tim mogao i da ukaže na politički cirkus kako bi optužili zvaničnike za pokušaj vršenja političkog uticaja, što bi bio nezakonit pritisak na one koji donose odluku.

„Ovaj slučaj ima nesvakidašnju političku vrednost. Navodno, jedno od stanovišta može biti i da su donosioci odluka (službenici na granici) bili pod uticajem ili da su radili po nalogu premijera.

„Međutim, to je neverovatno teško tvrditi i dokazati", istakla je profesorka Krok.

Nije otkriven nijedan dokaz do sada o bilo kakvoj vrsti stroge direktive vlade u ovom slučaju.


Šta ako Đoković dobije slučaj?

U najboljem slučaju, ako sud presudi u korist tenisera, odluka o ukidanju vize će biti preokrenuta.

U tom slučaju će imati nedelju dana za pripremu do početka turnira.

Nije poznato da li bi se australijska vlada u tom slučaju žalila na odluku, pokušala da poništi vizu drugim putem ili bi se povukla.


Šta ako Đoković izgubi slučaj?

Možda ne bi bio odmah deportovan - njegov tim bi mogao da se žali na tu odluku apelacionom sudu.

Ali, da li bi to bilo vredno za Đokovića?

U tom slučaju bi bio van treninga cele dve nedelje i verovatno bi morao da provede još vremena u hotelu na aerodromu.

Srpski zvaničnici već pokušavaju da ga premeste u bolji hotel.

Stručnjaci za pravo kažu da bi višem sudu trebalo najmanje nedelju dana da pripremi saslušanja po žalbi, a do tada bi Australijan open već počeo.

„Ako mu žalba bude odbijena, deluje da će biti nemoguće da stigne da se takmiči na turniru, čak i u najekstremnijem scenariju", zaključio je profesor Rokvel.

BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: