Težak 1. set i pobeda Novaka (VIDEO)

Nacionalni sport - Sreda 13.03.2013 - 08:36

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je Grigora Dimitrova sa 7:6 (7-4), 6:1 u trećem kolu turnira iz Masters 1000 serije u Indijan Velsu.

Bugarin je u prvom setu vodio 5:2 i servirao za set, ali je u tom gemu odservirao čak četiri duple greške. To je bio presudan trenutak, Đoković je bio bolji u taj brejku i potom je protutnjao kroz drugi set. Za plasman u četvrtfinale Novak će se boriti sa Semom Kverijem, koji je u tri seta savladao Marinka Matoševića.

Fudbalskim žargonom rečeno, prva tri gema protekli su u početnom ispitivanju snaga. Obojica su dobro servirali i brzo osvajali poene, samo je jedan poen osvojio igrač koji prima servis (dupla greška Dimitrova), a Bugarin je vodio 2.1.

 



Onda je usledio užasan gem Đokovića, koji je bukvalno poklonio brejk rivalu. Počelo je bekhendom u mrežu, zatim predugom lopticom, a završilo se duplom greškom. Prvu od tri brejk lopte Novak je spasao, ali onda je devetom neiznuđenom greškom dao brejk Dimitrovu – 3:1.

Bugarin ništa spektakularno nije uradio, a ubrzo je imao prednost 4:1. Novak je bio potpuno van ritma, loptice je slao daleko u aut, a u nekim momentima je gubio strpljenje.

Takvo stanje stvari bilo je aktuelno do 0:30 u Đokovićevom sledećom gemu, a onda je srpski teniser povezao redove i uzeo četiri poena u nizu.

Novak je podigao igru na viši nivo, bolje se kretao i nameštao na udarce, ali je i Dimitrov odgovorio istom merom – Novak je imao 15:30, potom i izjednačenje, ali predug ritern i greška u razmeni udaraca koštali su ga gema (5:2).

Bugarin je u sledećem gemu bio na dva poena do seta u sledećem gemu, bilo je 30:30, ali je Đoković ipak smanjio na 5:3.

Potom je pritisak odigrao svoju ulogu – u gemu u kojem je servirao za set, Dimitrov je odservirao čak četiri duple greške, jednu od njih na drugu brejk loptu Novaka (5:4).

Tri poslednja gema prvog seta protekli su kao i tri prva – teniseri su bez muke dobijali na svoj servis i ušlo se u taj brejk.

Dimitrov je na startu ’dodatnog gema’ odservirao duplu grešku, a Novaku su proradili bekhend i ritern, pa je ubrzo bilo 5:0. Bugarin se nije

Treba istaći i sportski potez Đokovića pri rezultatu 6:2 u taj brejku – Dimitrov je ispravno zatražio čelendž na svoj servis, sudija je pokazao da se poen ponovi, a Đokovića ga je ’dodelio’ Dimitrovu i zaradio aplauz protivnika.

 



Dimitrov je bio frustriran gubitkom prvog seta – to se najviše odrazilo na njegov bekhend, kojim je učestalo grešio. Novak je to iskoristio, mada mu je Bugarin obilato ’pomagao’ – 3:0 za samo desetak minuta u drugom setu.

Bilo je jasno da je Bugarin potpuno pao na mentalnom planu i do kraja je Đoković rutinski priveo posao kraju izgubivši samo jedan gem.

Đoković protiv Sema Kverija vodi sa 4:1 u pobedama, ali je Amerikanac dobio poslednji meč, prošle godine u Parizu. To je i Novakov jedini poraz od US opena. Kveri ima 25 godina, trenutno je 23. na svetu, a u karijeri je osvojio sedam titula.

 

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: