Uefa sledi politiku MOK-a za Kosovo

Nacionalni sport - Subota 01.06.2019 - 13:49

Uefina odluka da obaveže svoje zemlje članice da igraju protiv Kosova naslanja se na politiku MOK-a, koji traži od svih sportskih federacija da ne dodeljuju takmičenja onim zemljama koje ne mogu da garantuju učešće „svim sportistima”

Kosovo se trenutno takmiči u kvalifikacijama za „Evro 2020” Kosovo se trenutno takmiči u kvalifikacijama za „Evro 2020”
Odluka Izvršnog komiteta Evropske fudbalske unije (Uefa) da su i zemlje koje politički ne priznaju Kosovo dužne da se takmiče u sportu protiv te takozvane države bila je očekivana za sve one koji znaju da „čitaju” dalje od fudbala. Ovaj čin je u skladu s politikom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji je izvršio snažan pritisak na neke zemlje koje su zatvorile vrata kosovskim sportistima, a među njima su i Španija i Indija. Uostalom, pre samo dve nedelje, na sastanku Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) u Beču, EOK je podsetio sve nacionalne federacije da bi „svi sportisti trebalo da imaju jednak tretman na takmičenjima”, kao i da „ne bi trebalo da bude nikakvog političkog mešanja u vezi sa njihovim učešćem”.
 
MOK je na diskretan način disciplinovao i Srbiju, kada su pre godinu dana kosovski karatisti zaustavljeni na graničnom prelazu Merdare u pokušaju da otputuju na Evropsko prvenstvo u Novom Sadu. Naš sport je tada izbegao sankcije samo zahvaljujući uticaju predsednika Ujedinjenog svetskog rvanja Nenada Lalovića, člana Izvršnog komiteta MOK-a. Uostalom, samo nekoliko nedelja pre toga, Lalović je u Ajovi (SAD) stavio do znanja Amerikancima da su poslednji put organizovali jedno rvačko takmičenje ukoliko ubuduće ne budu izdavali vize takmičarima drugih zemalja (Rusiji, u tom slučaju). To je bila poruka MOK-a, a ne Ujedinjenog svetskog rvanja. Iako mi znamo da Kosovo nije država, iz ugla MOK-a to nije bitno, jer je reč o teritoriji koja je u njegovom članstvu od 9. decembra 2014.
 
„Ova politika obavezuje sve ostale timove da prihvate da igraju protiv reprezentacije i klubova Kosova, u skladu sa žrebom, bilo na svojoj teritoriji ili na teritoriji Kosova”, istakao je, pored ostalog, predsednik Uefa Aleksandar Čeferin povodom odluke Izvršnog komiteta Uefa.
 
Ova odluka se ne odnosi na zemlje u kojima igranje ovakvih utakmica ne bi bilo bezbedno, a to su u prvom redu Srbija i Bosna i Hercegovina. Timovi koji ne mogu na svojoj teritoriji da ugoste klubove ili selekcije sa Kosova mogu da traže da budu domaćini na neutralnom terenu (to je uradila Ukrajina, kada je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. kosovski tim dočekala u Poljskoj). Međutim, utakmice u gostima moraće da se igraju na Kosovu.
 
Kako primećuje „Vašington post”, ovim je određena politika za utakmice kod kuće i na strani, ali nije jasno šta će dogoditi ako se, recimo, i Španija i Kosovo plasiraju na Evropsko prvenstvo u fudbalu 2020, koje organizuje 12 zemalja.
 
Kosovo se trenutno takmiči u kvalifikacijama za „Evro 2020”, u grupi sa zemljama koje su ga priznale, a to su Češka, Bugarska, Crna Gora i Engleska (kao deo Velike Britanije). Iako se šanse Kosova da se plasira na završni turnir mere promilima, ipak treba znati i to da ga četiri od 12 država domaćina šampionata nisu priznale: Azerbejdžan, Rumunija, Rusija i Španija.
 
Pre tri meseca Španija je trebalo da organizuje jedan od turnira u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo za igrače do 17 godina. Međutim, pošto nije htela da dozvoli Kosovu da se pojavi sa svojim „državnim obeležjima”, Uefa je turnir izmestila u Nion, nedaleko od svog sedišta.
 
Bio je to samo jedan u nizu slučajeva u kojima su na Španiju vršeni sportski, ali i politički pritisci da tretira takmičare s Kosova kao i sve ostale. Na Mediteranske igre u Taragoni (Španija) prošlog leta kosovski sportisti su doputovali sa vizama koje im je izdala Francuska. U novembru prošle godine, kad su Španci na Svetskom šampionatu u karateu u Madridu nastavili svoj tvrdi kurs u vezi sa ovim pitanjem, MOK je preporučio svim sportskim federacijama da ne dodeljuju toj zemlji organizaciju takmičenja sve dok španska vlada ne bude garantovala svim sportistima, pa i onima sa Kosova, da mogu da učestvuju. „Pre no što dodelite bilo koje takmičenje Španiji, budite sigurni da svakom sportisti možete da garantujete učešće”, poručio je tada Španac Pere Miro, zamenik generalnog direktora MOK-a.
 
Pre godinu dana predsednik MOK-a Tomas Bah je rekao da će kandidatura Tunisa za domaćina Olimpijskih igara mladih 2022. biti stopirana zbog zabrane takmičenja izraelskim reprezentativcima na jednom tekvondo takmičenju. Negde u to vreme, Španija je ostala bez Evropskog prvenstva u dizanju tegova, zato što je njena vlada zabranila kosovskoj reprezentaciji da učestvuje na tom takmičenju. Pre šest meseci, uoči Svetskog prvenstva u boksu za žene u Nju Delhiju, indijske vlasti nisu izdale vizu kosovskoj takmičarki Donjeti Sadiku, a MOK je odmah apelovao na sve federacije da ne biraju Indiju za domaćina bilo kojih šampionata, dok ne promeni svoj stav. Tako je dovedeno u pitanje Svetsko prvenstvo boksera koje je ta zemlja trebalo da organizuje 2021. godine.
Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: