Zvezda nije izdržla protiv Ulma

Nacionalni sport - Četvrtak 14.02.2013 - 08:54

Izabranici Vlade Vukoičića kolo pre kraja "Last 16" faze porazom u "Pioniru" od nemačkog tima 92:78 ostali bez šanse za plasman u nokaut fazu

 

MIŠIĆI crveno-belih nisu izdržali. Pobednički pehar Kupa Radivoja Koraća, osvojen dan kasnije zbog proglašenja vanrednog stanja u srpskoj košarci, bio je pretežak za iscrpljene momke sa Malog Kalemegdana.
 
Porazom od Ulma u krcatom “Pioniru” (78:92), košarkaši Zvezde oprostili su se od plasmana u četvrtfinale Evrokupa kolo pre kraja druge faze. Dva mesta za društvo najbolje osmorke obezbedili su nemački predstavnik i ruski Uniks 
 
Magija legendarne Žućkove “levice”, koju je kapiten Rakočević uneo u dvoranu pola sata pre početka utakmice i isprovocirao ekstazu među trofejno izgladnelim navijačima, nije dugo trajala. Peti izlazak na teren u samo šest dana uključio je crvenu lampicu na meraču preostale snage, koju je od gašenja čuvala samo molitva sa tribina u taktu “Marša na Drinu”. Crveno-belima je nedostajala i energetska pilula u vidu prvog plejmejkera Nelsona, koji je MVP kreaciju u Kragujevcu platio povredom.
 
Inercija iz Šumadije nosila je Rakočevića, ali je taj talas pobegao većini njegovih saigrača. Povremeno su ga hvatali Katić, Skot i Simonović, što je Zvezdu na trenutke dovodilo do rezultatske prednosti. Međutim, američka baza u nemačkom Ulmu odavno je prestala da izaziva podsmešljive, potcenjivačke komentare.
 
Gosti su germanskom hladonokrvnošću otresli sa sebe pritisak publike i bez krivudanja se zaputili ka cilju – pobedi ubedljivivoj od poraza na njihovom terenu od crveno-belih, koja ih vodi u četvrtfinale Evrokupa.
 
Trio Rej-Esterman-Nankivil naoštrio je napadačko sečivo Ulma, koje je prelako prodiralo u odbranu Vukoičićevog tima. Pokušavao je Zvezdin trener na sve načine da učvrsti defanzivni bedem, ali su usporene kretnje crveno-belih protivniku uvek ostavljale dovoljno vremena za fatalne udare. Kada je prednost gostiju u 33. minutu dosegla 18 poena, preostali su pokušaji da se u stanju magnovenja razlika spusti ispod kritičnih šest, što bi šansu za produžetak ovosezonske evropske priče ostavilo u životu do poslednje utakmice sa Galatasarajem u Istanbulu.
 
Jedna kap nade pala je na isušenu zemlju četiri i po minuta pre kraja, kada je Radivojević sa linije slobodnih bacanja smanjio na 74:82, ali su raspoloženi gosti za tren oka usisali ostatke Zvezdine vere. Ipak, vernici na tribinama “Pionira” nisu se odrekli svoje religije. Pesmom su pozdravili igrače na oproštaju od evropskog takmičenja, jasno im poručujući da je najvažnije tek pred njima...
 
NOVE MERE OBEZBEĐENJA
ČINI se da su reči državnih funkcionera da će pobediti nasilje na sportskim terenima pretočene u konkretne mere. Mimo dosadašnje prakse, postavljen je policijski prsten na pedesetak metara oko “Pionira”, koji je prilaz dvorani dozvoljavao samo onima sa ulaznicom.
 
-Da li ti znaš šta je bilo u Kragujevcu – pitanjem je jedan policajac odgovorio na naše pitanje o bezbednosnim novitetima.
 
Na ulazima u halu, uključujući i službene, vršen je detaljan pretres koji je eliminisao unošenje flaša sa vodom, upaljača...
 
C. ZVEZDA 78
ULM 92
DVORANA “Pionir”. Gledalaca: 7.000. Sudije: Taurino (Italija), Lopez (Portugal), Zaščuk (Ukrajina).
C. ZVEZDA: Cvetković, Braun 6 (6 sk), Subotić, Rakočević 24 (9-5 za dva, 6-4 za tri, 3 as), Lazić 3, Simonović 5, Savović 8, Katić 11, Smiljanić, Samardžiski 2, Radivojević 8, Skot 11.
ULM: Ginter 9, Bec, Gausa, Jenke, Tajs 2, Rej 26, Esterkamp 20, Švethelm 5, DŽeter 15, Nankivil 13, Brajant 2.
Po četvrtinama: 19:22, 19:24, 18:21, 22:25.
 
Evrokup, Last 16, peto kolo:
Grupa I
Trijumf - Budućnost 76:66
Banvit - Budiveljnik 94:85
TABELA: Banvit 3-2, Budiveljnik 3-2, Budućnost 2-3, Trijumf 2-3
 
Grupa J
Riga - Valensija 96:103
Nimburk - Bilbao 69:83
TABELA: Riga 3-2, Bilbao 3-2, Valensija 3-2, Budiveljnik 1-4
 
Grupa K
Kahasol - Stelmet 81:85
Lokomotiva - Spartak 77:72
TABELA: Lokomotiva 5-0, Spartak 3-2, Stelmet 2-3, Kahasol 0-5
 
Grupa L
Uniks - Galatasaraj 64:57
Crvena zvezda - Ulm 78:92
TABELA: Ulm 3-2, Uniks 3-2, Galatasaraj 2-3, Crvena zvezda 2-3
 
 
 
Novosti

Vrati se na kategoriju Nacionalni sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: