Čeferin: Ko prekine prvenstvo, ne ide u Evropu

Svetski sport - Petak 03.04.2020 - 15:35

Čelnici Evropske fudbalske federacije (UEFA), na čelu sa predsednikom Aleksanderom Čeferinom, odlučni su u nameri da se aktuelna sezona, koja je u gotovo svim evropskim zemljama prekinuta sredinom prošlog meseca zbog pandemije koronavirusa, završi, pa makar se igralo tokom jula i avgusta.

"Bolje je da se igra, makar bez publike nego da se uopšte ne igra"
U pismu upućenom nacionalnim fudbalskim Savezima u četvrtak kasno naveče, UEFA navodi kako je od najvećeg značaja to da se sva takmičenja, uključujući i domaća prvenstva, odluče na terenu, te kako bi prekid takmičenja trebao biti „poslednji potez”.
 
Pismo je poslato samo nekoliko sati nakon što je belgijska liga odlučila prekinuti svoje prvenstvo i prihvatiti trenutno stanje na tabeli, a samim tim proglasiti Klub Briž prvakom.
 
Radna grupa UEFA radi na scenarijima po kojima bi se aktuelna sezona, koja bi u normalnim okolnostima trebala završiti do 30. juna, mogla produžiti na jul i avgust, a jedna od opcija je i da se takmičenja u evrokupovima nastave nakon što krenu domaća prvenstva.
 
Produžetak ove sezone imalo bi uticaja i na sledeću, koja iz tog razloga ne bi mogla da počne na vreme, pa iz UEFA zato pozivaju sve evropske lige da zajednički rade na rešavanju problema.
 
„Samo maksimalno koordinisan rad svih organizatora takmičenja može da pomogne evropskom fudbalu na pronalasku izlaska iz krize. Prekidanje takmičenja bi trebalo da bude poslednja mera i to kada bi svi prihvatili odluku, ta za tako nešto nije bilo alternative. Uvereni smo da će se fudbal igrati u narednim mesecima i to pod uslovima koje će diktirati vlasti, pa zato verujemo kako je u ovom trenutku odluka o prekidanju domaćih takmičenja preuranjena. Kako je učešće u klupskim takmičenjima UEFA uslovljeno sportskim rezultatom po završetku kompletnog domaćeg takmičenja, njegov preuranjen prekid bacio bi senku na ispunjavanje tog uslova”, objavila je UEFA.
 
„Igrati fudbal bez gledalaca na tribinama nije isto kao i igrati sa navijačima, ali moramo da budemo svesni kako se svet nalazi u specifičnom položaju. Ipak, bolje je da se igra, makar se utakmice samo gledale na TV ekranima, nego da se uopšte ne igra. Oni koji će samovoljno prekinuti sezonu, mogli bi da ostanu bez nastupa u evrokupovima već u sledećoj”, рекао je predsednik UEFA Čeferin tоkom gostovanja u emisiji TV Slovenije u četvrtak uveče.
 
Čelnici belgijske lige u četvrtak su predložili konačan prekid prvenstva i da se Briž proglasi prvakom, a taj predlog bi trebao biti ratifikovan 15. aprila, na sastanku klubova. Njih 17 od 24, koliko ih ima pravo glasa, već su prošle nedelje zatražili otkazivanje sezone. U "Župile" ligi, Briž nakon 29. kola ubedljivo vodi sa 15 bodova više od drugoplasiranog Genta.
 
I tri od četiri vodeća holandska kluba, Ajaks, AZ Alkmar i PSV Ajndhoven u četvrtak su zatražila da se i njihovo prvenstvo prekine, ali je Holandski savez (KNVB) objavio da će slediti preporuke UEFA, u pokušaju nastavka sezone. U trenutku prekida prvenstva u Holandiji, Ajaks i AZ Alkmar su vodeći sa po 56 bodova, trećeplasirani Fejenord ima 50, a četvrtoplasirani PSV 49. Do kraja sezone ostalo je još devet kola.
 
Masimo Ćelino, predsednik Breše, poslednjeplasirane ekipe italijanskog prvenstva, je na drugoj strani zapretio da će njegova ekipa namerno gubiti utakmice, ukoliko se takmičenje u Seriji A.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: