Dres Dražena Petrovića na zgradi Gradske uprave u Šibeniku

Svetski sport - Utorak 22.10.2019 - 12:48

Dres čuvenog Dražena Petrovića, u čast 55. rođendana jednog od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, postavljen je na zgradi Gradske uprave u Šibeniku.

Sve je počelo u Šibeniku: Dražen Petrović FOTO: YouTube/printscreen Sve je počelo u Šibeniku: Dražen Petrović FOTO: YouTube/printscreen
Petrović, koga su zbog majstorstva prozvali košarkaški Mocart, rođen je 22. oktobra 1964. godine, a tim povodom verzija najpopularnijeg dresa iz vremena dok je igrao za Šibenku, sa brojem 4, ukrasila je njegov rodni grad.
 
Petrović je karijeru započeo u Šibenki, nastavio u Ciboni, sa kojom je dva puta bio prvak Evrope, a potom u Real Madridu.
 
Karijeru je kasnije nastavio u NBA klubovima Portlandu i Nju Džersiju i bio jedan od Evropljana koji su "probili barijeru" u najjačoj košarkaškoj ligi.
 
Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je bronzanu i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1984. i 1988, a sa Hrvatskom srebrnu medalju 1992. godine.
 
Bio je najbolji sportista Jugoslavije 1985. godine. 
 
Košarkaški Mocart, čovek koji je postavio novi standarde u evropskoj košarci, a kasnije "probijao" put evropskim igračima u NBA ligi izgubio je život neposredno uoči 29. rođendana, kada je trebalo da pruži najbolje parije na terenu.
 
Nastradao je kod Denkendorfa, vraćajući se se iz Poljske, gde je igrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP, kada je kamion iz suprotnog smera naleteo na "golf" kojim je upravljala njegova devojka nemačka manekenka Klara Šalanci.
 
Iako je tih godinama u nekadašnjoj SFRJ besneo rat, tuga zbog Draženovi smrti "ujedinila" je sve narode od Vardara do Triglava
 
Za 29 godina života ostavio je bogato nasleđe, a ovo su neke od životnih lekcija kojih se pridržavao legendarni košarkaš.
 
 
Samopouzdanje
 
- Dajte mi 30 minuta i svakoj NBA ekipi ubaciću 20 koševa.
 
Inteligencija
 
- Možda Redži Miler smatra nekorektnim koliko sam poena postigao, a ne ono što sam pričao na terenu.
 
Realnost
 
- Niko nikad nije dobio sve utakmice. Što pre to shvatiš, biće ti lakše.
 
Marljivost
 
- Talenat sam cenio do 16. godine. Nakon toga, prionuo sam na težak rad.
 
Ludost
 
- Ako nekad nisam mogao na trening, istog trenutka bih se razboleo.
 
Strast
 
- Kada stojim, propadam. Teško mi je da to opišem nekome ko nikad nije osetio zvuk kada si sam u dvorani s loptom.
 
košarci
 
- Košarka poseduje čistoću koja se lako prenosi u bilo koji jezik.
 
O Portlandu
 
- Portland ću pamtiti po kiši.
 
O “drim timu” 1992.
 
- Ljudi moji, biće čudo. Ne moramo da ih dobijemo, ali možemo se nosimo s njima. Neće nas zgaziti.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: