Mundijal: Svega osam nacija osvajale zlato, Jugoslavija dva puta četvrta

Svetski sport - Ponedeljak 16.07.2018 - 08:11

Iza nas je 21. Mundijal. Trajao je od 14. juna do 15. jula. Igrao se u Rusiji, u 11 gradova na 12 stadiona. Svetski prvak je po drugi put u svojoj istoriji Francuska.

Francuzi drugi put osvojili kup FOTO: Getty Images Francuzi drugi put osvojili kup FOTO: Getty Images
U finalu svih dosadašnjih prvenstava našlo se samo 13 reprezentacija, a osam njih su imali privilegiju da se i popnu na „krov sveta“.
 
Najuspešnija nacija u ovom takmičenju je Brazil sa pet titula, ispred Nemačke i Italije sa po četiri. Argentina, Francuska i Urugvaj su po dva puta bivali najbolji na svetu, a po jednom Engleska i Španija.
 
Još manje nacija u istoriji Mundijala odnelo je drugo mesto, odnosno svega deset – Nemačka – četiri puta, Argentina tri, Čehoslovačka, Mađarska, Brazil, Švedska, Italija, Holandija (tri puta), Francuska i Hrvatska.
 
Bronzu su osvajale reprezentacije 14 zemalja – SAD, Nemačka (četiri puta), Brazil, Čile, Švedska, Austrija, Francuska, Portugalija, Poljska, Italija, Hrvatska, Turska, Holandija i Belgija.
 
Jugoslavija je bila dva puta na četvrtom mestu – na prvom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine i u Čileu 1962. godine.
 
Ovo takmičenje je posebno po svemu, kada Mundijal počinje – svet staje. Učestvuju 32 najbolje planetarne selekcije, a igraju se ukupno 64 utakmice. Igrači se dele na one koji su ga osvojili i na one kojima je isti ostao večita životna želja, a i privilegija je dobiti organizaciju jednog takvog spektakla.
 
Ipak, nije tako bilo od uvek. Počeci Mundijala padaju u daleku 1930. godinu kada je Urugvaj organizovao prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu, sa 13 zemalja učesnica, a među četiri evropske selekcije (Rumunija, Belgija i Francuska) na tom turniru bila je Jugoslavija.
 
Iako je Jugoslavija igrala odlično i došla do polufinala, Urugvaj je u borbi za finale slavio sa 6:1, a u finalu su popularni „Urusi“ nadigrali Argentinu sa 4:2 i došli do prve titule svetskih šampiona.
 
Već na narednom Prvenstvu sveta u Italiji 1934. godine, broj učesnika je povećan na 16, da bi na Mundijalu u Francuskoj četiri godine kasnije učestvovala jedna ekipa manje.
 
Zbog Drugog svetskog rata Mundijala nije bilo punih 12 godina, tačnije do 1950. godine kada je Brazil bio organizator, a zemalja učesnica 13.
 
Od Svetskog prvenstva u Švajcarskoj 1954. godine broj učesnika se ustalio sa cifri 16 i tako je bilo sve do Mundijala u Španiji 1982. godine kada je broj povećan na 24.
 
Sadašnji format takmičenja je na programu pune dve decenije, tačnije od Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, a već od narednog u Kataru bi mogao biti promenjen – na 48 zemalja učesnica.
 
Inače, naredni Mundijal u Kataru će biti čuven i po tome što će biti prvi „zimski“ Mundijal, odnosno neće se tradicionalno igrati leti, između dve fudbalske sezone, već zimi zbog velikih vrućina koje vladaju u tom delu sveta u junu i julu pogotovu.
 
Inače, određen je i termin kada će se naredni Mundijal igrati, a to je od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.
 
Ostaje još samo da se Fudbalski savezi dogovore oko kalendara nacionalnih prvenstva, pošto će najbolji igrači u toku sezone biti odsutni, a tada se verovatno u sezonama utakmice neće igrati.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: