Real pod istragom Evropske komisije

Svetski sport - Sreda 03.04.2013 - 18:00

Real Madrid je pod istragom Evropske komisije jer je navodno primao nelegalnu pomoć od državnih organa, preneo je engleski "Independent".

Real pod istragom Evropske komisije Real pod istragom Evropske komisije

Kraljevski klub je od gradskih vlasti Madrida dobio terene u blizini stadiona Santjago Bernabeu, u okviru pomoći za izlazak iz dugova.

Prema tom sporazumu, tereni mogu da budu pretvoreni u komercijalnu zonu, u kojoj bi mogao da se izgradi novi hotelski kompleks.

Madriđani su velike dugove pokrili prodajom svojih pomoćnih terena u blizini stadiona, u gradskom jezgru, i po minimalnoj ceni izgradili kompleks na severnom obodu grada.

Tereni Las Tablas, koje je Real Madrid dobio 1998. od gradskih vlasti, tada su nominalno bili procenjeni na 421.000 evra, a 2011. njihova vrednost je 22,7 miliona evra. Madridske vlasti su odlučile da sada te terene vrate u svoje okrilje, a Real bi umesto novca, dobio zemlju koja im je potrebna za rekonstrukciju stadiona.

Kao i svi vodeći evropski klubovi, i Real je podložan pravilniku UEFA koji zabranjuje bilo kakav oblik pomoći države.

Ranije prošlog meseca i Valensija je optužena da je primala nelegalnu pomoć, i to od državne banke Bankija. Slične optužbe pokrenute su protiv pet holandskih klubova, uključujući PSV, a na udar zakona mogu da dođu i premijerligaši Čelsi i Mančester Siti.

Prema članu 87 Sporazuma o Evropskoj uniji nije dozvoljeno da država pruža pomoć klubu, ukoliko nije njegov vlasnik, kakav je slučaj sa mnogim klubovima u Srbiji.

Beta

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: