Uefa promenila format klupskih takmičenja od sezone 2024/2025

Svetski sport - Sreda 11.05.2022 - 12:03

Evropska fudbalska unija (Uefa) promenila je danas format u svojim klupskim takmičenjima po "švajcarskom modelu" od sezone 2024/2025, pa će u Ligi šampiona igrati 36 ekipa umesto 32, u jedinstvenoj grupi u kojoj će svaki klub igrati najmanje osam utakmica.

Jednoglasna odluka Izvršnog komiteta Uefa FOTO: EPA-EFE Jednoglasna odluka Izvršnog komiteta Uefa FOTO: EPA-EFE
Svaki klub u Ligi šampiona igraće garantovano osam utakmica protiv osam različitih protivnika, po četiri meča na svom terenu i na strani, u odnosu na trenutni format, u kome klubovi igraju šest utakmica protiv tri ekipe u grupnoj fazi, na domaćem terenu i u gostima.
 
Osam utakmica igraće se tokom 10 kola.
 
Prvih osam ekipa direktno će se plasirati u nokaut fazu, a ekipe plasirane od devetog do 24. mesta igraće dvomeč baraža za plasman u osminu finala.
 
Slične promene formata uvedene su u Ligu Evropa, čiji će klubovi igrati osam utakmica u ligaškom delu, i u Ligu konferencija, sa šest utakmica u ligaškom delu.
 
Uefa je promenila i kriterijum dodele dva dodatna mesta za Ligu šampiona. Jedno mesto ići će trećeplasiranom klubu iz pete najjače lige prema Uefinom renkingu, a jedno mesto biće dodeljeno "stazi šampiona, pa će šampioni država umesto četiri dobiti pet mesta. Preostala dva mesta dobiće dve lige koje su osvojile najviše bodova na rang-listi Uefa u prethodnoj sezoni.
 
Uefa je navela da će sve utakmice biti igrane tokom radne nedelje, kako bi se sačuvao kalendar takmičenja domaćih liga širom Evrope.
 
Predsednik Uefa Aleksandar Čeferin rekao je da je uveren da će novi format poboljšati konkurentsku ravnotežu i doneti prihode koji se mogu raspodeliti klubovima, ligama i malom fudbalu širom Evrope.
 
"Uefa je danas jasno pokazala da smo potpuno posvećeni poštovanju fundamentalnih vrednosti sporta i odbrani ključnog principa otvorenih takmičenja, sa kvalifikacijama zasnovanim na sportskim zaslugama, u potpunosti u skladu sa vrednostima i evropskim sportskim modelom zasnovanim na solidarnosti", rekao je.
 
On je dodao da su pre donošenja odluka održane konsultacije tokom kojih su se čule ideje navijača, igrača, trenera, Saveza, klubova i liga, sa ciljem da se pronađe najbolje rešenje za uspeh i razvoj evropskog fudbala na domaćoj i međunarodnoj sceni.
 
"Zaista sam zadovoljan što je to bila jednoglasna odluka Izvršnog komiteta Uefa, pri čemu su se Evropska klupska asocijacija, Evropske lige i Nacionalni savezi složili sa predlogom. To je još jedan dokaz da evropski fudbal nikad nije bio ujedinjeniji", ocenio je Čeferin.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: