Studio tužen zbog novog Top Gana

Zivot i stil - Utorak 07.06.2022 - 14:02

Porodica izraelskog pisca, čiji je članak bio inspiracija za film Toma Kruza „Top gan” iz 1986, tuži filmski studio „Paramaunt pikčers” za kršenje autorskih prava zbog njegovog nastavka.

FOTO: Paramunt Pictures FOTO: Paramunt Pictures
Oni tvrde da studio nije imao prava na priču Ehuda Jonaia „Top gans” iz 1983. kada je prošlog meseca počeo distribuciju nastavka „Top gan: Maverik”.
 
Film je zaradio 548 miliona dolara širom sveta u prvih 10 dana prikazivanja.
 
Iz „Paramaunta” kažu da je ova tvrdnja „bez osnova” i tvrde je da će je osporiti.
 
U filmu „Top gan: Maverik” Tom Kruz je ponovo u ulozi pilota američke mornarice Pita „Maverika” Mičela kao i u kultnom filmu iz 1986.
 
Tokom početnog vikenda prikazivanja u vreme kovida-19 bio je četvrti na listi najgledanijih filmova, iza najprodavanijeg „Spajdermena: Put bez povratka”, drugoplasiranog „Doktora Strejndža u Multiverzumu ludila” i „Betmena”.
 
U tužbi, koju su u ponedeljak saveznom sudu u Los Anđelesu podneli Šoš i Juval Jonej, Ehudova udovica i sin, navodi se da „Paramaunt” nije ponovo obezbedio prava na Ehudov članak iz časopisa nakon što ih je na osnovu američkog Zakona o autorskim pravima izgubio.
 
Za sada nije poznato koliku odštetu traže od filmskog studija, uključujući i profit od filma „Top gan: Maverik”.
 
Na osnovu tužbe, „Paramauntova” franšiza „Top gan” ne bi postojala bez Ehudovih „književnih nastojanja i evokativne proze i naracije”.
 
U tužbi se navodi da su Jonajevi 2018. obavestili „Paramaunt” da njegova autorska prava na Ehudov članak ističu za dve godine i dodaje se da je studio autorska prava za delo izgubio u januaru 2020.
 
„Ma koliko ‘Paramaunt’ želeo da situaciju prikaže drugačije, nastavak ‘Top gana’ urađen je nakon što su izgubili autorska prava”, rekao je za Bi-Bi-Si advokat Mark Toberof, koji zastupa Jonajeve.
 
U saopštenju „Paramaunta” se navodi: „Ove tvrdnje su neosnovane i branićemo se svom snagom”.
 
Mitra Ahurajan, advokat za medije sa sedištem u Los Anđelesu, rekla je za Bi-Bi-Si da su planovi „Paramaunta” da završi „Top gan: Maverik” 2018. i počne s njegovom distribucijom 2019. odloženi zbog pandemije kovid-19.
 
„Vreme je veoma važno u ovom slučaju, jer je obaveštenje o isteku poslato... da bi stupilo na snagu 2020. godine”, objasnila je gospođa Ahurajan.
 
U nastavku Maverik se vraća u „Top gan” letačku akademiju kao instruktor zadužen za obuku nove generacije pilota.
 
Holivudska superzvezda Tom Kruz zaradio je svojih prvih 100 miliona dolara već tokom prvog vikenda prikazivanja filma. Njegova prethodna najveća zarada tokom  početnog vikenda emitovanja bila je 2005. sa „Ratom svetova”, koji je zaradio 64 miliona dolara.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: