Dan žalosti u Hrvatskoj drugog januara, tlo i dalje podrhtava

Svetske vesti - Sreda 30.12.2020 - 13:55

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako se još ne zna ukupan broj žrtava jer ima naznaka da ih je više od sadašnjih sedam.

Snažan zemljotres u utorak razorio Petrinju FOTO: EPA Snažan zemljotres u utorak razorio Petrinju FOTO: EPA
Serija potresa nastavila je pogađati Hrvatsku i u srijedu, nakon razornog potresa dan ranije, koji je odnio sedam života, zbog čega seizmolozi pozivaju građane da se odmaknu od oštećenih objekta koji bi mogli ugroziti njihove živote, piše Al Jazeera.
 
Seizmološka služba Hrvatske objavila je da je područje Petrinje jutros zatresla serija od tri potresa nakon 6 sati – u 6,15 sati magnitude 4,7, u 6,26 sati 4,8 i u 6, 29 sati magnitude 3,9. Nakon toga je uslijedilo još potresa.
 
Snažan potres pogodio je Hrvatsku u utorak, koji je usmrtio sedam a povrijedio više osoba. Prema podacima EMSC-a, potres magnitude 6,2 Hrvatsku je zatresao u utorak nakon 12 sati, a epicentar je bio južno od Zagreba. To je najveći potres do sada koji je pogodio zemlju ove godine.
 
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako se još ne zna ukupan broj žrtava jer ima naznaka da ih je više od sadašnjih sedam, kako su jučer izvijestile zdravstvene vlasti.
 

 
‘Tlo će se i dalje tresti’
 
Ivančić je potvrdila da će se tlo i dalje tresti. „Hoće, trest će se duže vrijeme, potres u utorak bio je razoran i iza njega će s velikom sigurnošću uslijediti veliki niz potresa, među kojima će, sasvim sigurno, biti jačih“, kazala je.
 
Potvrdila je da će i slabiji potresi, poput jutrošnjih, imati utjecaja na objekte u Petrinji i Sisku koji su oštećeni u potresu u utorak. „Sasvim sigurno“, rekla je.
 
Navela je da je Petrinju od ponedjeljak pogodila „ogromna količina“ manjih potresa. Trese se gotovo svaku minutu, rekla je Ivančić, navodeći da je potresa, jačih od 3 bilo barem 25 do 30.
 
2. januar Dan žalosti u Hrvatskoj u povodu žrtava potresa
 
Vlada je na sjednici u srijedu proglasila 2. januar Danom žalosti u Hrvatskoj povodom žrtava stradalih u potresu.
 
“O ovome sam konzultirao i predsjednika Republike i predsjednika Hrvatskoga sabora. I oni podržavaju ovu odluku”, rekao je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade koja je počela minutom šutnje za poginule u potresu koji je jučer najteže pogodio Sisačko-moslavačku županiju.
 
Zemlje regije ponudile pomoć susjednoj Hrvatskoj
 
U Beogradu će se danas ispred ambasade Hrvatske održati skup solidarnosti i podrške građanima Hrvatske pogođenim potresom, a više organizacija, udruga i stranaka apeliralo je u utorak da se Hrvatskoj uputi pomoć u otklanjanju posljedica potresa.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je pismo Vladi Srbije u kojem je zatražio da se milion eura iz slobodnih sredstava prebaci Vladi Hrvatske kao pomoć zbog serije razornih zemljotresa, objavio je Tanjug.
 
Bosna i Hercegovina ponudila je Hrvatskoj spasilačke timove za potragu za stradalima u razornome potresu, a najviši bosanskohercegovački dužnosnici uputili su izraze sućuti zbog stradalih.
 
Ministarstvo sigurnosti objavilo je da je ponudilo specijalizirane timove za traganje i spašavanje iz ruševina.
 
Crveni križ entiteta Federacija Bosne i Hercegovine objavio je na svom Facebook profilu da je krenuo u sakupljanje novca za potresom pogođena područja u Hrvatskoj.
Al Jazeera, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: