"Evropa mora da odluči, na prekretnici je"

Svetske vesti - Nedelja 08.07.2018 - 11:27

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenjuje da se Evropa nalazi na prekretnici i upozorava od povratka ka nacionalizmima.

Razaranje Unije bi izložilo nacionalne države FOTO: Getty Images Razaranje Unije bi izložilo nacionalne države FOTO: Getty Images
On je, za austrijsku novinsku agenciju APA, rekao da EU i Austriji, zbog komplikovane svetske političke situacije preti gubitak značaja.
 
"Evropa mora da se odluči. Želimo li da nastavimo kao do sada i gledamo kako EU i Austrija na svetskoj pozornici gube na značaju ili želimo snažniju Evropu koju će slušati u svetu zato što govori jednim glasom", naglasio je on dodajući da on želi snažnu, ujedinjenu Evropu i da se nada da je Bregzit svima bio dovoljno upozorenje. 
 
Izrazio je uverenje da će kancelar Sebastijan Kurc ozbiljno shvatiti proevropski kurs koji je zapisan u koalicionom sporazumu i ističe da šef vlade dobro poznaje svetsku političku situaciju i da zna da Austrija, globalno, svoje interese ne može sama da progura. 
 
Van der Belen je rekao da su za članstvo u EU u Austriji vezana na stotine hiljade radnih mesta. 
 
"Razaranje Unije bi izložilo nacionalne države, kao brod bez kormila na moru, jakom vetru i velikim talasima, i na kraju bi značilo novo siromaštvo u Evropi", naglasio je on. 
 
Osvrnuo se i na članstvo Slobodarske partije Austrije (FPO) u "Le Penovoj frakciji", to jest evroskeptičnoj frakciji Evrope nacija i slobode u Evropskom parlamentu, poručivši da je to u suprotnosti sa proevropskim kursom vlade. 
 
Što se izazova tokom predsedavanja Austrije EU tiče Van der Belen je zatražio veće jedinstvo Unije. 
 
"To je u slučaju trgovinskog rata slučaj, kod klimatske krize premalo radimo, a kod migracije preti opasnost domino efekta nacionalnog delovanja, što bi i Austriji štetilo", naglasio je on. 
 
Pregovori o Bregzitu i oko budžeta EU su teški, ali prema njegovim rečima, na tome se neće raspasti EU. 
 
Što se migrantske krize tiče Van der Belen poručuje da, ako se želi sprečiti iregularna migracija, treba stvroti legalne mogućnosti imigracije založivši se za evropski zakon o imigraciji i zajednički sistem azila. 
 
Istovremeno ističe da migracija nije najveći problem Evrope. 
 
"Trenutno mi klimatska kriza i preteći carinski i trgovinski rat sa SAD pravi veću brigu", istakao je Van der Belen.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: