"Evropa nije spremna za zabranu ruskog gasa"

Svetske vesti - Četvrtak 05.05.2022 - 12:53

Evropa nije spremna za zabranu uvoza gasa iz Rusije, rekao je čelnik OMV-a Alfred Stern u intervjuu za Kurier.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Kako je dodao, prestanak isporuka bi uticao na evropsku industriju i ukupnu ekonomiju.
 
"Mislim da danas nismo spremni na embargo, osim ako nismo spremni da prihvatimo posledice. Jedno treba jasno razumeti: snabdevanje gasom ne osiguravamo sopstvenom proizvodnjom u Evropi, već snabdevanjem iz Rusije", rekao je Stern. 
 
 Prema rečima čelnika OMV-a, prekid snabdevanja značio bi velike posledice za industriju i ekonomiju, prenosi Index.
 
"Rusija proizvodi desetinu svetske proizvodnje nafte"
 
"Naravno, postoji zakon o gospodarenju energijom koji će domaćinstvimaosigurati toplinu. Domaćinstva troše u proseku oko 20 odsto gasa godišnje, potrebno nam je oko 35 odsto za proizvodnju energije i oko 40 odsto za industriju. Ali, nije reč samo o tome nego i o održanju naše ekonomske aktivnosti, a to više u slučaju embarga ne bi bilo moguće u potpunosti", rekao je Stern.
 
Što se tiče nafte, Stern je rekao da rusku sirovinu OMV ne koristi ni u jednoj od svojih rafinerija. Međutim, upozorava da Rusija proizvodi 10 miliona barela dnevno, desetinu svetske proizvodnje, od čega se 50 odsto izvozi.
 
"Reč je o značajnim količinama, a razlika u ceni između Brent i Urals nafte trenutno je 30 dolara. Sigurnost košta, a embargo smanjuje količine isporuke. Zbog lošijih ekonomskih prognoza potražnja za naftom verovatno neće toliko porasti, ali se može očekivati ​​da će cene nafte ostati na visokom nivou. Tržišta ne reaguju samo racionalno već ih pokreću i strah i emocije", kaže Stern.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: