Evropski parlament: Desničari EU napravili savez

Svetske vesti - Utorak 09.04.2019 - 13:05

Četiri desničarske i nacionalističke stranke formirale su blok pred izbore za Evropski parlament.

Nacionalisti u ofanzivi FOTO: Wikipedia Nacionalisti u ofanzivi FOTO: Wikipedia
Nacionalističke stranke u Evropi najavile su politički savez pred izbore za Evropski parlament sa željom da se promeni ravnoteža snaga u Evropskoj uniji. 
 
Zamenik italijanskog premijera Mateo Salvini iz desničarske stranke Severna liga objavio je ovu odluku u Milanu. 
 
Njemu su se pridružile kolege nacionalisti - ekstremno desničarski nemački AfD, finski nacionalisti i Danska narodna partija. 
 
Oni će zajedno učestvovati na izborima za Evropski parlament 23. i 26. maja. 
 
Iako učestvuju na lokalnim izborima u svojim zemljama, nacionalisti planiraju da naprave i parlamentarnu grupu - Evropsku alijansu za narod i nacije - kako bi osporili moć partija centra u Evropi. 
 
Predsednik Alternative za Nemačku (AfD) Jorg Mojten rekao je da će nacionalistički blok formirati najmanje deset stranaka. 
 
"Želimo da reformišemo Evropsku uniju i Evropski parlament, a ne da ih uništimo", rekao je on. "Želimo da donesemo radikalnu promenu". 
 
Prema pravilima parlamenta, grupa mora da se sastoji od najmanje 25 poslanika iz najmanje sedam zemalja Evopske unije. EU ima 28 država članica. 
 
https://twitter.com/MEPvistisen/status/1115195038861070336 
 
AfD je glavna opoziciona stranka u Nemačkoj i izazvala je dosta kontroverzi. Britanski političar Džejkob Ris-Mog je nedavno morao da se brani u javnosti jer na Tviteru postavio govor jedne članice AfD. 
 
"Nismo zainteresovani za lokalne kontroverze", komentarisao je Salvini udruživanje sa krajnje desničarskom strankom. 
 
Pod parolom "Urazumi se Evropo! Ljudi se bude", Salvini je rekao da se u savezu nadaju da će postati najveća grupa u Evropskom parlamentu i da žele da sačuvaju spoljne granice Evropske unije, istorijske i kulturološke. 
 
Trenutno su nacionalističke i euroskeptične grupe među najmanjima u Evropskom parlamentu, a broje nekoliko desetina članova. 
 
Međutim, podrška nacionalističkim i anti-imigracionim partijama je porasla od izbora 2014. godine, pa bi glasanje u maju moglo značajno da promeni najviši evropski zakonodavni organ.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: