Izrael bez umrlih prvi put posle 10 meseci, Indija ruši "crne rekorde"

Svetske vesti - Subota 24.04.2021 - 13:10

Izrael nije zabeležio nijedan novi smrtni slučaj od koronavirusa, prvi put posle 10 meseci, a vakcinacija stanovništva napreduje.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Broj preminulih od koronavirusa u četvrtak je ostao isti - 6.346, prenosi Bi-Bi-Si podatke izraelskog ministarstva zdravlja.
 
Izrael je poslednji put nije prijavio nijedan smrtni slučaj od kovida 19 krajem juna prošle godine, kada su uvedene mere i zaključavanje obuzdali prvi talas infekcija.
 
Broj novozaraženih u Izraelu opao je nakon što je dostigao vrhunac u januaru ove godine, a vlada je počela da ublažava ograničenja mesec dana kasnije, pošto je počela masovna vakcinacija.
 
Izrael je na prvom mestu u svetu po stopi vakcinacije, a u četvrtak je zemlja dostigla pet miliona vakcinacija protiv kovida 19.
 
Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je više od 53 odsto građana, od ukupno oko devet miliona stanovnika, primilo dve doze vakcine.
 
 
Više od 346.000 novih slučajeva u Indiji – treći dan zaredom najviše u svetu
 
U Indiji je u protekla 24 sata potvrđeno 346.786 novih slučajeva koronavirusa, pokazuju današnji podaci indijskog ministarstva zdravlja.
 
Indija tako treći dan beleži negativni svetski rekord u broju novozaraženih, dok prebukirane bolnice širom zemlje traže pomoć u kiseoniku, navodi Rojters. Indija je u četvrtak premašila rekord SAD od 297.430 obolelih od koronavirusa u jednom danu i postala globalni epicentar pandemije.
 
Vlada je angažovala vojne avione i vozove za dopremanje kiseonika iz drugih krajeva zemlje do Nju Delhija, a lokalni mediji izvestili su o novim smrtnim slučajevima zbog nedostatka kiseonika.
 
U protekla 24 sata od korona virusa umrle su 2.624 osobe, što je najviše od početka pandemije. Krematorijumi u Nju Delhiju saopštili su da su popunjeni i zamolili porodice žrtava da čekaju.
 
Indija, koja ima oko 1,3 milijarde stanovnika, do sada je registrovala ukupno 16,6 miliona slučajeva korona virusa, a 189.544 osobe su umrle. Više potvrđenih slučajeva infekcije imaju samo SAD.
 
Pojedini zdravstveni stručnjaci smatraju da je do porasta broja novozaraženih doddlo zbog ukidanja ograničenja i dozvoljavanja održvanja velikih skupova, a drugi smtraju da bi razlog velikog borja novoinficiranih mogla biti indijska varijanta virusa, koji je izolovan u toj gusto naseljenoj zemlji.
 
 
U svetu je od početka pandemije više od 146 miliona ljudi zaraženo koronavirusom, a od posledica zaraze preminulo je preko 3.099.000 osoba. Oporavilo se više od 124 miliona osoba, pokazuju najnoviji podaci sajta worldometer.
 
Najviše obolelih registrovano je u SAD, više od 32 miliona, sledi Indija sa 16,6 miliona zaraženih i Brazil koji ima 14 miliona obolelih.
 
Po broju smrtnih slučajeva takođe prednjače SAD gde je preminulo više od 584.000 obolelih, dok je u Brazilu umrlo 383.000 osoba.
 
Francuska je jedina evropska zemlja sa više od pet miliona slučajeva kovida, a više od četiri miliona imaju Rusija, Turska i Ujedinjeno Kraljevstvo.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: