Jermenija proglasila ratno stanje, oborena dva azerbejdžanska helikoptera

Svetske vesti - Nedelja 27.09.2020 - 12:13

U spornom regionu Nagorno-Karabaha jutros je ponovo izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana, a jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera. Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Nagorno-Karabah FOTO: AP Nagorno-Karabah FOTO: AP
"U Jermeniji je proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. Zahtevam da se svi jave u vojne odseke", napisao je jermenski premijer Nikol Pašinjanin na Fejsbuku, preneo je AFP.
 
Portparolka Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan rekla je da su jermenske snage pogodile tri azerbejdžanska tenka.
 
Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obe strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.
 
Stepanjan je rekla da je današnji sukob počeo azerbejdžanskim napadom, ali Azerbejdžan je saopštio da je jermenska strana napala i da je Azerbejdžan krenuo u kontraofanzivu.
 
Turska je ošto reagovala na vest o sukobu. Portparol turske vladajuće stranke Omer Čelik oštro je osudio napad Jermenije na Azerbejdžan.
 
On je objavio na Tviteru da će Turska stajati uz Azerbejdžan i rekao da se "Jermenija igra vatrom i ugrožava regionalni mir".
 
Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin takođe se oglasio na Tviteru, osuđujući Jermeniju.
 
"Jermenija je prekršila prekid vatre napadajući civilna naselja ... međunarodna zajednica mora odmah da reaguje i zaustavi ovu opasnu provokaciju".
 
Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.
 
Za vreme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: