Kim Džong Un srećan, svet zabrinut

Svetske vesti - Ponedeljak 29.05.2017 - 12:28

Kim Džong Un, vođa Severne Koreje, nadgledao je testiranje novog sistema za protivavzdušnu odbranu i naredio njegovu masovnu proizvodnju i raspoređivanje po čitavoj zemlji, javljaju u nedelju mediji na severu Korejskog poluostrva, dok traje vrlo visoka napetost u tom regionu.

Sreća severnokorejskog vođe FOTO: Twitter Sreća severnokorejskog vođe FOTO: Twitter

Poslednjih meseci mladi vođa najzatvorenije svetske države prisustvovao je brojnim testiranjima vojnog karaktera pa i prošle nedelje kad je nadgledao testiranje balističke rakete srednjeg dometa.

Državna novinska agencija KCNA objavila je fotografije na kojima se vidi Kim kako sedi, obučen u beli sako i zadovoljno posmatra testove.

U jednoglasnoj izjavi koju je podržala Kina, jedina saveznica Severne Koreje, Savet bezbednosti UN-a je zatražilo od Pjongjanga da ne "sprovodi nova nuklearna i balistička testiranja" i "smesta pokaže iskreni angažman oko nuklearnog razoružanja putem konkretnih akcija".

U nedelju je službena severnokorejska agencija KCNA objavila da je Kim "prisustvovao testiranju novog tipa sistema navođenja protivvazdušnog oružja namenjenog "detektovanju i napadanju različitih ciljeva koji lete u svim pravcima".

Agencija ne navodi kad bi se te vežbe održavale.

Pjongjang je već testirao taj novi sistem u aprilu 2016. ali su uočene greške, kaže KCNA. Ovog puta, Kim je, po agenciji, uspeo proveriti da su svi nedostaci sistema "savršeno ispravljeni".

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: