Nagli pad akcija Rio Tinta po ukidanju dozvole za iskopavanja u Srbiji

Svetske vesti - Petak 21.01.2022 - 12:16

Po ukidanju dozvole Rio Tintu da vrši istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji, akcije ove kompanije zadesio je nagli pad na berzama. Ekološka zabrinutost za projekat Rio Tinto postavila je zid ambiciji rudnika da postane najveći evropski snabdevač metala koji se koristi za električna vozila.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Deonice u Rio Tintu pale su u petak nakon što je Srbija ukinula dozvole za istraživanje litijuma zbog ekoloških zabrinutosti, nanevši štetu ambiciji anglo-australijskog rudnika da postane najveći evropski snabdevač metala koji se koristi za električna vozila.
 
Odluka Srbije došla je u trenutku približavanja opštih izbora u aprilu, te nakon pogoršanja odnosa Beograda i Kanbere nakon deportacije teniske zvezde Novaka Đokovića iz Australije zbog neispunjenih pravila po pitanju kovida za ulazak u zemlju, prenosi Rojters.
 
To je takođe veliki korak nazad za Rio Tinto koji se nadao da će projekat pomoći da on bude jedan od 10 najvećih svetskih proizvođača litijuma, ključnog metala za izradu baterija.
 
Akcije kompanije u Australiji su pale za 4,1 odsto nakon pada od čak 5,1 odsto na australijskoj berzi, što je najgori pad u toku dana od avgusta 2021. godine. Referentni indeks je završio u padu od 2,3 odsto.
 
U Londonu, akcije „Rio Tinta“ su danas pale za više od tri odsto, što je neznatno manje u odnosu na druge berze.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: