Nobelova nagrada za mir za 2021: Novinari Marija Reša i Dmitrij Muratov laureati - hrabro se bore za slobodu izražavanja

Svetske vesti - Petak 08.10.2021 - 12:21

Dvoje novinara nagrađeni za borbu u zaštiti slobode izražavanja.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Dobitnici Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu su filipinsko-američka novinarka Marija Reša i ruski novinar Dmitrij Muratov za „hrabru borbu" za odbranu slobode izražavanja na Filipinima i u Rusiji, odlučio je Komitet u Stokholmu.
 
Prema obrazloženju Nobelovog komiteta, Reša i Muratov dobijaju priznanje za „njihove napore da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir".
 
Reša je skoro dve decenije radila kao vodeći istraživački reporter u jugoistočnoj Aziji za CNN.
 
Muratov je glavni urednik ruskih novina Novaja Gazeta. Komitet za zaštitu novinara je ovaj list nazvao „jedinim istinski kritičkim novinama sa nacionalnim uticajem u Rusiji danas".
 
List je poznat po detaljnom izveštavanju o osetljivim temama, poput korupcije u vlasti i kršenju ljudskih prava.
 
U konkurenciji za ovogodišnju nagradu bilo je 329 kandidata - 234 pojedinca i 95 organizacija.
 
Švedski industrijalac Alfred Nobel osnovao je nagrade u testamentu, napisanom godinu dana pre smrti 1896.
 
Prema zaveštanju Nobela, nagrada za mir se dodeljuje osobi ili organizaciji koji je „najviše uradila na jačanju bratstva među narodima, uticala na raspuštanje ili smanjenje aktivne vojske, ili koja je doprinela mirovnim pregovorima".
 
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: