Norveška i zločin: Osumnjičeni prešao u islam, pa razvio radikalne stavove - tvrdi policija

Svetske vesti - Četvrtak 14.10.2021 - 12:01

Portparol policije je rekao da deluje da je osumnjičeni delovao samostalno, a tek treba da istraži da li je ovaj napad bio teroristički akt.

Raspoređen veliki broj policajaca FOTO: Reuters/Hakon Mosvold/NTB Raspoređen veliki broj policajaca FOTO: Reuters/Hakon Mosvold/NTB
Osumnjičeni za napad lukom i strelom u Norveškoj u kojem je ubijeno petoro ljudi, a ranjeno dvoje počeo je da razvija radikalne stavove nakon što je prešao u islam, saopštila je lokalna policija.
 
Policija je saopštila da se napad dogodio u gradu Kongsberg, jugozapadno od glavnog grada Osla, oko 18:30 po lokalnom vremenu.
 
Uhapšen je osumnjičeni za napad - danski državljanin star 37 godina.
 
Portparol policije je rekao da deluje da je osumnjičeni delovao samostalno, a tek treba da istraži da li je ovaj napad bio teroristički akt.
 
Ole Bredrup Severud, šed lokalne policije, rekao je medijima da su nadležni poslednji kontakt sa osumnjičenim za napade imali prošle godine.
 
On je dodao da su žrtve napada u Kongsbergu starosti između 50 i 70 godina.
 
Naveo je i da su verovatno ubijeni kada su pokušali da se suprostave napadaču.
 
Premijerka Erna Solberg kazala je da je ovaj napad bio užasan čin.
 
„Razumem da su ljudi sada uplašeni, ali važno je naglasiti da policija sada kontroliše situaciju", rekla je premijerka na konferenciji za medije.
 
Osumnjičeni se navodno kretao po celom gradu, a policija je blokirala nekoliko velikih područja.
 
Mediji su javili da je napadač počeo da gađa iz supermarketa u gradu gde živi oko 25.000 ljudi, a stanovnicima je rečeno da ostanu u zatvorenom.
 
Jedan od ranjenih je policajac koji u tom trenutku nije bio na dužnosti.
 
Portparol lanaca supermarketa Coop Extra, u čijem objektu je došlo do incidenta, potvrdio je šta se desilo i dodao da niko od zaposlenih nije zadobio telesne povrede.
 
Norveški mediji javili su da je osumnjičeni priveden 34 minuta od početka napada.
 
On je odveden u policijsku stanicu u gradu Dramen, saopštila je policija.
 
Odmah je po službenoj dužnosti dobio advokata, Fredrika Nojmana koji je rekao da osumnjičeni sarađuje sa istražiteljima.
 
Ranjeni su prebačeni u bolnicu.
 
Jedan svedokinja je u izjavi za lokalnu televiziju T2 rekla da je prvo čula komešanje, a onda videla ženu kako trči u zaklon.
 
Zatim je u uglu prodavnice videla čoveka sa strelama koji je imao tobolac na ramenu, a u ruci je držao luk.
 
„Posle toga sam videla ljude kako trče da spasu živu glavu. Jedna žena je bežala držeći za ruku devojčicu", objasnila je ona.
 
Policija je saopštila i da istražuje da li je osumnjičeni tokom napada koristio još neko oružje.
 
Nadležni su blokirali deo grada u kojem se nalazi supermarket, kako bi sprečili osumnjičenog da pobegne.
 
Stanovništvu je rečeno da ne izlazi iz kuća, a policija sada sakuplja nove dokaze i istražuje mesto zločina.
 
Na licu mesta veoma brzo se pojavio veliki broj policijskih i ambulantnih vozila, a to područje je nadletao i helikopter.
 
Monika Melend, norveška ministarka pravde, nadgledala je celu operaciju.
 
Direktorat policije izdao je naređenje svim pripadnicima širom Norveške da nose vatreno oružje kao meru predostrožnosti.
 
U Norveškoj policajci obično nisu naoružani.
 
„Policija za sada nema indikaciju da je potrebno menjati stepen pretnje po javnu bezbednost na nacionalnom nivou", navodi se u saopštenju.
BBC News, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: