Od danas kazne u Grčkoj za nevakcinisane starije od 60 godina

Svetske vesti - Ponedeljak 17.01.2022 - 12:29

U Grčkoj danas stupa na snagu mera o izricanju novčane kazne starijima od 60 godina koji se nisu vakcinisali protiv kovida-19, piše grčki portal “Katimerini”.

FOTO: Free Images FOTO: Free Images
Od oko 300.000 građana biće zatraženo da plate kaznu od 50 evra za januar, dok će za svaki budući mesec koliko građanin ostane nevakcinisan kazna iznositi 100 evra.
 
Atinska novinska agencija je, pozivajući se na izvore iz grčke vlade, prenela da je 90 odsto građana starijih od 60 godina već vakcinisano ili su zakazali svoj termin.
 
Isti izvori napominju da je zahvaljujući obaveznoj vakcinaciji za starije od 60 godina, procenat vakcinisanih u ovoj starosnoj grupi, koja spada u najugroženije, povećan za skoro 10 procentnih poena.
 
Naime, vakcinisano je ili je zakazano 2.761.838 građana starijih od 60 godina, dok je od 30. novembra, kada je najavljena kazna od 100 evra, broj građana koji su se odlučili za vakcinaciju dostigao 217.000.
 
Obavezna vakcinacija nije prenagljen zakon
 
Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da obavezna vakcinacija, koja bi trebalo da stupi na snagu od 4.februara, nije prenagljeno donet zakon.
 
Prema njegovom mišljenju to nije mera koja je doneta u vezi jednog soja, već je doneto zbog pandemije korona virusa.
 
Nehamer je, za ORF, naglasio da se na nacrtu zakona radilo sa najboljom namerom.
 
"Obavezna vakcinacija je važna jer vakcina štiti i koristi", objasnio je on.
 
Kazao je da su uzeti u obzir svi pristigli predlozi i kritike, da je o njima sa opozicionim Slocijaldemokratskom partijom (SPO) i Neos-om razgovarano na konstruktivan način.
 
Nehamer je kazao da je uzeta u obzir zabrinutost građana, i da je zbog toga postignut dogovor da obavezna vakcinacija bude primenjena, ne kako je ranije bilo predviđeno od 14-te godine, već na punoletne od 18 godina.
 
"Sada je važno da podignemo stopu vakcinisanosti, jer samo vakcinacijom možemo sprečiti dalje ograničenje naše slobode", podvukao je on.
 
To što nije uvedena obavezna vakcinacija za posebne grupe građana, na primer posebne grupe zaposlenih, on je kazao da je neophodno postići veću pokrivenost vakcinacijom.
 
Nehamer je uveren da će zakon o obaveznoj vakcinaciji biti održiv pred Ustavnim sudom.
 
"Ne mogu garantovati da će biti neosporavan, ali mogu garantovati da su svi učesnici na njemu radili sa najboljom namerom i znanjem", objasnio je on.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: