Pobeda Ciprasa

Svetske vesti - Ponedeljak 21.09.2015 - 08:40

Grci su u nedelju većinom glasova na vanrednim parlamentarnim izborima ponovo ukazali poverenje bivšem premijeru i lideru levičarske Sirize Aleksisu Ciprasu koji je u pobedničkom govoru poručio sunarodnicima da im predstoji težak posao za oporavak zemlje.

Mandat Sirizi za oporavak zemlje. Foto: euronews.com Mandat Sirizi za oporavak zemlje. Foto: euronews.com

Grci su danas većinom glasova na vanrednim parlamentarnim izborima ponovo ukazali poverenje bivšem premijeru i lideru levičarske Sirize Aleksisu Ciprasu koji je u pobedničkom govoru poručio sunarodnicima da im predstoji težak posao za oporavak zemlje.

Cipras će tako, drugi put ove godine, ponovo dobiti mandat za formiranje vlade. U prvim ocenama ishoda glasanja, strana štampa ne krije iznenađenje podrškom koju je Cipras dobio treći put ove godine.

Na osnovu 92 odsto prebrojanih glasova, Siriza je osvojila 35,54 odsto glasova, a konzervativna Nova demokratija 28,03 odsto, obavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Siriza će na osnovu ovih rezultata imati 145 od ukupno 300 mesta u parlamentu, a Nova demokratija 75.

Na trećem mestu po broju glasova je Zlatna zora sa 6,95 odsto osvojenih glasova, odnosno 18 poslanika, a sledi Pasok sa 6,27 odsto koji će imati 17 predstavnika u skupštini.

Komunisti su osvojili 5,59 odsto i imaće 15 mesta u skupštini, Potami 4,12 odsto i 11 poslaničkih mesta.

Za njima su Nezavisni Grci, koalicioni partner Sirize u prethodnoj vladi, koji su osvojili 3,67 odsto glasova odnosno 10 poslaničkih mesta, najavili su da će ponovo ući u koaliciju sa Sirizom.

"Od ponedeljka formiraćemo vladu sa Aleksisom Ciprasom kao premijerom", rekao je njihov lider Panos Kamenos.

U parlament još ulazi, po prvi put, i Unija centra, sa 3,40 odsto glasova i devet poslaničkih mesta, dok novoformirani blok Narodno jedinstvo Panajotisa Lafazanisa, koji se otcepio od Sirize, nije prešao cenzus od tri procenta.

Odziv na izborima je bio 55,4 odsto, dok je na januarskim izborima bio 63,6 odsto.

Cipras je, u prvom obraćanju po proglašenju pobede poručio da  je Siriza dobila nov četvorogodišnji mandat za oporavak zemlje, ali da on neće doći pomoću magije, već pomoću teškog rada.

"Postigli smo ogromnu pobedu, to je narodna pobeda. Žestoko smo se borili. Grčki narod nam je dao jasan četvorogodišnji mandat za borbu", rekao je Cipras obraćajući se vatrenim pristalicama u centru Atine.

TANJUG, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: