Putin i Porošenko u Češkoj?

Svetske vesti - Utorak 18.11.2014 - 15:02

Predsednik Češke Miloš Zeman pozvao je u Prag i Terezin na forum o holokaustu predsednike Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Petra Porošenka.

(Foto: bakuinfo.az) (Foto: bakuinfo.az)

Na forum su pozvani šefove država pobednica u Drugom svetskom ratu

- Predsednik je pozvao zvaničnike svih pobednica da dođu 27. januara kada obeležavamo 70. godišnjicu oslobođenja logora Aušvic i sećamo se žrtava holokausta - saopštio je Zemanov portparol Jirži Ovčacek.

Forum o holokaustu u nekadašnjem nacističkom logoru Terezin kraj Praga i u praškom zamku Hradčani organizuju zajedno Evropski jevrejski kongres i Evropski parlament 26. i 27. januara.

Ravnopravno uključivanje Češke u zvanično obeležavanje godišnjice dogovoreno je kada je Poljska, na čijoj okupiranoj teritoriji su Hitlerovi nacisti podigli kompleks logora Aušvic Birkenau, odlučila da na 70. godišnjicu ne zove kao do sada šefove država i vlada već samo preživele logoraše.

Izmeštanjem političara iz Aušvica u Prag i Terezin, Poljska, takođe, izbegava neprijatnosti oko pozivnice Putinu, pošto ne bi mogla i uprkos zategnutim odnosima Varšave i Moskve da izbegne da ga pozove, budući da je Aušvic 27. januara 1945. godine oslobodila Crvena armija.

Takođe, sovjetski vojni zarobljenici činili su treću najbrojniju grupu među najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja koje su nemački nacisti pobili u toj fabrici smrti tokom Drugog svetskog rata.


 

Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: