Putin: Obustavljamo INF, nećemo postaviti rakete pre SAD

Svetske vesti - Subota 02.02.2019 - 13:16

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija obustavlja primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), prenosi TASS.

Moskva negirala kršenje sporazuma FOTO: Reuters Moskva negirala kršenje sporazuma FOTO: Reuters
Putin je kazao da "Rusija neće postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta pre SAD".
 
Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je juče da će SAD sutra obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), prenosi Rojters. 
 
Agencija navodi da je šef Stejt departmenta takođe poručio da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma postignutog 1987. ukoliko Rusija ne okonča navodno kršenje pakta o kontroli naorušanja. 
 
Rojters podseća da je Moskva negirala kršenje sporazuma, kojim se obema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje. 
 
Putin je naredio zvaničnicima da više ne započinju pregovore sa SAD o tom sporazumu i istovremeno zadužio ministra odbrane Sergeja Šojgua da napravi plan neutralisanja pretnje koja dolazi od postavljanja oružja u svemiru, prenosi TAS S. 
 
"Učinićemo sledeće. Odgovorićemo istom merom. Američki partneri su objavili obustavu učešća u sporazumu (INF) i mi ćemo takođe obustaviti primenu", kazao je Putin. 
 
On je to poručio na sastanku sa Šojguom i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim. 
 
"Kao i do sada, naši predlozi na tom polju (obuzdavanja razvoja raketa kratkog i srednjeg dometa) ostaju na stolu, vrata za razgovore su otvorena. U međuvremenu tražim od obojice ministara da ne započinju oni razgovore o tom pitanju u budućnosti. Sačekajmo da vidimo da naši partneri postanu dovoljno zreli da mogu da sa nama vode pravičan i smislen dijalog po tom pitanju koje je ključno - i za nas i za naše partnere i za ceo svet", naglasio je Putin. 
 
On je rekao da "Rusija neće postaviti rakete srednjeg i kratkog dometa u raznim regionima sveta ranije nego što to učine SAD". Putin je takođe kazao da je završena ključna faza proba podvodnih dronova sa nuklearnim naoružanjem "Posejdon". 
 
Ruska agencija prenosi da je šef diplomatije Lavrov kazao Putinu da su "SAD kršile sporazum INF od 1999. godine". 
 
"Rusija neće biti uvučena u skupu trku u naoružanju, novi radovi ne treba da izazovu dodatne troškove u budžetskim davanjima", poručio je Putin.
 
Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je juče da će SAD danas obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), preneo je Rojters. 
 
Agencija je navela da je šef Stejt departmenta takođe poručio da će se Vašington za šest meseci potpuno povući iz ovog istorijskog sporazuma postignutog 1987. ukoliko Rusija ne okonča navodno kršenje pakta o kontroli naoružanja. 
 
Rojters podseća da je Moskva negirala kršenje sporazuma, kojim se obema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje. 
 
"Rusija predugo krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF)", saopštila je juče Bela kuća, nakon što je američki državni sekretar Pompeo objavio će SAD danas obustaviti primenu tog sporazuma. 
 
AP je preneo da je u saopštenju navedeno da je Rusija predugo kršila INF "nekažnjeno, tajno razvijajući i postavljajući zabranjeni raketni sistem koji predstavlja direktnu pretnju našim saveznicima i snagama u inostranstvu". 
 
Američki predsednik Donald Tramp je u saopštenju poručio da se Amerika "u potpunosti pridržavala" sporazuma više od 30 godina. 
 
"Ali, mi nećemo ostati ograničeni uslovima sporazuma, dok Rusija lažno predstavlja svoje postupke. Ne možemo da budemo jedina zemlja na svetu koja je jednostrano vezana ovim ugovorom, ili bilo kojom drugom'', naveo je Tramp. 
 
NATO je u saopštenju poručio da "potpuno podržava" potez SAD po pitanju sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom. 
 
"SAD ovaj potez povlače kao odgovor značajnim rizicima po evroatlantsku bezbednost koju nameće prikriveno testiranje i proizvodnja sistema krstarećih raketa 9M729", navedeno je u saopštenju NATO.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: