Sadamov grad pun masovnih grobnica

Svetske vesti - Ponedeljak 06.04.2015 - 19:37

U nedavno oslobođenom Tikritu pronađene su masovne grobnice u kojima se, kako se veruje, nalazi oko 1.700 tela iračkih vojnika, prenosi CNN.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Islamska država je ranije isticala da je toliko vojnika, zarobljenih u junu u blizini iračke baze blizu Tikrita, pogubljeno u krugu palate u kojoj je sahranjen bivši predsednik Iraka Sadam Husein.

Kako piše CNN, njihova novinarka Arva Damon videla je devet tela koje su forenzičari izvukli s jednog od mesta iskopavanja.

Damon ističe da u krugu palate može biti i do 10 masovnih grobnica, a kako se navodi, Islamska država je tu palatu nakon okupacije grada proglasila za svoj štab.

Iračani, za koje se navodi da nisu rođaci žrtava, okupili su se tokom procesa iskopavanja kako bi se molili za tela svojih sunarodnika.

Irački vojnici i šiitski militanti su nakon žestokih borbi pre nekoliko dana uspeli da ponovo zauzmu Tikrit.

Damon ističe da joj je jedan od vojnika rekao da je masakr preživeo tako što se pravio mrtav.

Prema njegovim rečima, pripadnici Islamske države su zarobljene vojnike odveli do palate govoreći im da će biti bezbedni dok ne bude organizovana razmena zatvorenika.

Međutim, kada su se našli u okviru kompleksa palate, vojnici su odvojeni u manje grupe, nakon čega su likvidirani i zakopani u masovnim grobnicama, naveo je vojnik.

Kako ističe, njega su bacili u reku i tako je plutao do nasipa.

Međutim, nejasno je kako su irački vojnici završili u rukama pripadnika Islamske države, navodi CNN.

Arva Damon ističe da su joj irački zvaničnici rekli da bi ekshumiranje svih tela moglo da traje nedeljama ili čak mesecima.

Inače, šiitske paravojne snage počele su da se povlače iz Tikrita, pošto se lokalno stanovništvo žalilo vlastima da su neki borci pljačkali po tom sunitskom gradu.

- Od popodneva milicije napuštaju grad i povlače se ka okolnim oblastima. Pljačke i vandalizam protiv imovine stanovnika danas su prestali i situacija se poboljšava - rekao je predsednik saveta Tikrita i pokrajine Salahudin, Ahmed al-Kraim.

Odluka pripadnika paravojnih snaga da napuste Tikrit usledila je posle sastanka s premijerom Hajdarom al-Abadijem, šiitom, kao i sa zvaničnicima pokrajine Salahudin.

B92

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: