Sirijski par se venčao na Lezbosu posle pravne bitke

Svetske vesti - Sreda 09.08.2017 - 09:01

Par sirijskih izbeglica venčao se na grčkom ostrvu Lezbos i tako postavio presedan za pravo izbeglica na zasnivanje porodice, saopšteno je UNHCR.

Ilustracija: GettyImages Ilustracija: GettyImages

Mahmud (23) i Amani (21) naišli su najpre na odbijanje lokalnih vlasti koje su tražile da devojka obezbedi dokaz da već nije u braku i izvod iz matične knjige rođenih, bez kog je ostala kada je napustila Siriju.

Njihov slučaj je preuzela međunarodna organizacija HIAS i odbranu zasnovala na ustavnom pravu devojke da zasnuje porodicu.

U julu je lokalni sud dao za pravo mladom paru i presudio da nedostatak traženih dokumenata nije razlog za sprečavanje braka.

UNHCR je saopštio da je "prvi put od početka 2015. odluka suda bila u korist osobe sa Bliskog istoka koja traži azil u Evropi".

"Ova odluka znači priznanje ustavnog prava svakog čoveka koji živi na teritoriji Grčke da zasnuje porodicu, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", rekao je šef grčkog ogranka HIAS-a Vasilis Kerasiotis.

On je dodao da smatra da će ova odluka suda otvoriti put priznavanju drugih socijalnih prava za tražioce azila u Grčkoj.

Njih dvoje su se upoznali 2016. u prihvatnom centru Kara Tepe na Lezbosu, što je bila ulazna tačka u Evropu za izbeglice.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: