Talibani ulaze u Kabul, tvrde da ga neće zauzeti silom

Svetske vesti - Nedelja 15.08.2021 - 11:56

Talibani su sa svih strana počeli da ulaze u Kabul, glavni grad Avganistana, objavilo je avganistansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

FOTO: EPA-EFE FOTO: EPA-EFE
Tri avganistanska zvaničnika izjavila su za Asošijeted pres da su talibani u okruzima Kalakan, Karabag i Pahman koja pripadaju provinciji Kabul.
 
Talibani su obećali da neće zauzeti glavni grad Avganistana "na silu", iako se u Kabulu čula povremeno pucnjava.
 
"Ničiji život, imovina i dostojanstvo neće biti povređeni, a životi građana Kabula neće biti ugroženi", rekli su talibani.
 
Osoblje ambasade Sjedinjenih Država i Evropske unije nastoji da se premesti na sigurno.
 
Visoki zvaničnik rekao je agenciji Rojters da talibani ulaze "sa svih strana", ali nije izneo dodatne detalje.
 
U tvitu avganistanske predsedničke palate navodi se da se čula pucnjava s niza lokacija oko Kabula, ali da bezbednosne snage u koordinaciji s međunarodnim partnerima imaju kontrolu nad gradom.
 
Američki zvaničnici rekli su da su diplomate prebačene na aerodrom.
 
"Ključni" članovi američkog tima radili su sa aerodroma u Kabulu, rekao je američki zvaničnik, dok je zvaničnik NATO-a naveo da se nekoliko članova osoblja EU premestilo na sigurniju, nepoznatu lokaciju u prestonici.
 
Nakon što su počeli da munjevito napreduju prema glavnom gradu, pobunjenička grupa naredila je svojim borcima da se suzdrže od nasilja, omoguće siguran prolaz svima koji žele da odu i pozvali žene da se upute u zaštićena područja, rekao je vođa talibana u Dohi.
OK Radio, agencije

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: