Tramp proglasio vanredno stanje zbog korona virusa

Svetske vesti - Subota 14.03.2020 - 13:16

Američki predsednik Donald Tramp koji je prvobitno kritikovan da minimizira ozbiljnost pandemije korona virusa, proglasio je večeras vanredno stanje u SAD, javila je agencija Frans pres.

50 milijardi dolara za borbu protiv zaraze FOTO: EPA-EFE 50 milijardi dolara za borbu protiv zaraze FOTO: EPA-EFE
„Zvanično proglašavam vanredno stanje kako bismo mogli u potpunosti da koristimo resurse savezne vlade“, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.
 
Tom odlukom su oslobodjena sredstva iz federalnog budžeta u iznosu od više od 50 milijardi dolara da bi se američkim državama i teritorijama pomoglo u borbi protiv zaraze, preneo je Glas Amerike (Voice of America – VOA).
 
Tramp, čija je administracija kritikovana zbog sporog reagovanja na epidemiju, saopštio je da je dao veća ovlašćenja Ministarstvu zdravlja, kako bi se bolnicama i lekarima pružila maksimalna fleksibilnost, a i sposobnost da zaobidju neke postojeće zakone, da bi što bolje odgovorili na širenje virusa.
 
Predsednik SAD je naveo da vlada radi u partnerstvu sa privatnim sektorom da bi se povećali kapaciteti za testiranje na virus.
 
U SAD je od korona virusa obolelo više od 1.900 ljudi u 48 saveznih država i glavnom gradu, dok je više od 40 preminulo.
 
Zbog širenja epidemije, gradjani se privikavaju na novu realnost – u ponoć po lokalnom vremenu stupaju na snagu ograničenja na putovanja u Evropu, širom zemlje se zatvaraju škole i univerziteti, zabranjuju se javna okupljanja i prekidaju sportska takmičenja.
 
Vrata zatvaraju i popularne turističke destinacije – Brodvej i Diznilend. Veliki broj Amerikanaca radi od kuće, a pojedini su dobili i otkaze, prenosi VOA.
 
Novi virus utiče i na izbore – u Luizijani je najavljeno da će unutarstranački izbori za predsedničke nominacije, zakazani za početak aprila, biti odloženi do kraja juna.
 
Tramp: Verovatno ću uskoro na testiranje
 
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je večeras da će verovatno uskoro biti testiran na korona virus mada tvrdi da nema nikakve simptome te bolesti.
 
Trampa su novinari u nekoliko navrata pitali da li je testiran na virus pošto je bio u kontaktku sa brazilskim zvaničnikom, članom delegacije predsednika Žaira Bolsonara, koji je kasnije oboleo.
 
„Uopšte ne znam ko je to. Proveo sam dva sata sa predsednikom (Brazila) a on je negativan na testu i to je dobro“, rekao je američki predsednik i dodao da će verovatno uskoro i sam biti testiran.
 
Tramp je dodao da su mu lekari u Beloj kući rekli da nema nikakve simptome i dodao da ne želi da osobe koje nemaju simptome bolesti rade test na kovid-19.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: