U Rumuniji obustava hospitalizacija i operacija na 30 dana; Rusija: Najveći broj preminulih od početka pandemije

Svetske vesti - Utorak 05.10.2021 - 12:51

Rumunski šef Odeljenja za vanredne situacije (DSU) Raed Arafat najavio je danas da će biti izdata naredba prema kojoj će na period od 30 dana biti obustavljene hospitalizacije i operacije kao i druge medicinske procedure koje se mogu pomeriti, a zbog trenutne situacije sa korona virusom.

Pritisak na hitni i zdravstveni sektor FOTO: EPA-EFE Pritisak na hitni i zdravstveni sektor FOTO: EPA-EFE
Raed Arafat na konferenciji za novinare je rekao da zbog situacije sa korona virusom trenutno postoji pritisak na hitni i zdravstveni sektor, prenosi Ađerpres.
 
A sa tim u vezi, kako je naveo, skrenuo je i pažnju na činjenicu da se u roku od nedelju dana broj infekcija udvostručio i da „još uvek nema tendencije izjednačavanja ili opadanja“.
 
"Nakon razgovora sa kolegama iz Ministarstva zdravlja, analiza koje su napravljene u Nacionalnom centru za interventnu komandu i koordinaciju, razgovora sa nekoliko rukovodilaca bolnica, moramo da izdamo naredbu, na 30 dana, koja predviđa da će rukovodioci javnih zdravstvenih ustanova naložiti mere za obustavljanje hospitalizacija, za operacije i za druge hitne tretmane i istrage koje se mogu pomeriti," rekao je Arafat.
 
Dodao je da će tu naredbu naložiti rukovodioci jedinica za javno zdravlja.
 
Arafat je, međutim, naglasio da se ove odredbe neće odnositi na hitne slučajeve, trudnice koje zahtevaju obavezne preglede, pacijente koji imaju rak ili kojima je potrebna dijaliza, kao i na one koji moraju redovno da dolaze u bolnicu radi praćenja, ispitivanja ili lečenja.
 
Navodi da će se takvi medicinski postupci i dalje izvoditi u javnim medicinskim ustanovama, te da su mere primenljive na osnovu analiza lekara specijalista.
 
Rusija: Najveći broj preminulih od početka pandemije
 
U Rusiji je zabeležen novi rekord u broju preminulih od korona virusa u toku 24 sata, pošto je potvrđeno 895 smrtnih slučajeva.
 
Od početka pandemije umrlo je ukupno 211.696 ljudi, prenosi RIA Novosti podatke štaba za suzbijanje širenja korona virusa.
 
U protekla 24 sata potvrđeno je 25.110 novih slučajeva zaraze korona virusom, a ukupan broj inficiranih od početka pandemije je 7.637.427.
 
Portugal uvodi treću dozu za starije od 65 godina
 
Portugal od naredne nedelje počinje sa primenom treće doze vakcine protiv korona virusa za osobe starije od 65 godina, počevši od najugroženijih grupa, poput korisnika domova za stare i one preko 80 godina.
 
Država koja ima najveću svetsku stopu vakcinacija, sa čak 85 odsto ukupnog stanovništva, počela je prošlog meseca da daje dodatnu vakcinu protiv kovid-19 onima starijim od 16 godina sa oslabljenim imunološkim sistemom, a od 11.oktobra to proširuje na sve starije od 65 godina, saopštio je u ponedeljak državni sekretar u portugalskom ministartvu zdravlja Antonio Sales, prenosi Rojters.
 
On je precizirao da se buster doza može primeniti samo nakon šest meseci od primljene druge doze.
 
Evropska agencija za lekove je preporučila u ponedeljak da se onima sa oslabljenim imunološkim sistemom da treća doza vakcine Fajzer-Biontek ili Moderna, ali je državama članicama prepušteno da odluče da li će je primenjivati na široj populaciji.
Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: