Ukrajina sprema odgovor na pritvaranje svog konzula u Sankt Peterburgu

Svetske vesti - Subota 17.04.2021 - 16:15

Bezbednosna služba Rusije FSB privela je ukrajinskog diplomatu Oleksandra Sosonjuka u Sankt Peterburgu, prenosi agencija Interfaks. Ukrajina sprema odgovor.

Rusija privela konzula Ukrajine u Sankt Peterburgu FOTO: EPA-EFE Rusija privela konzula Ukrajine u Sankt Peterburgu FOTO: EPA-EFE
Agencija Interfaks pozvala se na FSB koji je naveo da je Sosonjuk pokušao da uzme informacije iz baze podataka ruskih bezbednosnih službi.
 
Ruska federalna bezbednosna služba (FSB) je u petak privela konzula Ukrajine u Sankt Peterburgu zbog pokušaja da od jednog ruskog državljanina pribavi poverljive informacije iz baze podataka ruske policije i FSB-a.
 
Iz pres-službe FSB-a su rekli da "ova aktivnost nije u skladu sa diplomatskim delovanjem i da je neprijateljske prirode prema Ruskoj federaciji."
 
Rusija će prema ukrajinskom diplomati primeniti mere u skladu sa međunarodnim zakonom, dodaje se iz pres-službe FSB.
 
Ukrajina priprema mere prema ruskim diplomatama, nakon što je ukrajinski konzul priveden u Sankt Peterburgu, rekao je  zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Jenin.
 
"U skladu sa postojećom praksom i principom reciprociteta, ukrajinska strana priprema odgovor prema ruskim diplomatama"; izjavio je Jenin u intervjuu za novinsku agenciju UNN, preneo je Tas.
 
Prema međunarodnom pravu, diplomate imaju diplomatski imunitet u državama u kojima rade, ali im se može uskratiti pravo da ostanu u toj zemlji ukoliko prekrše zakon ili načine neprijateljski čin.
 
"Ruske bezbednosne agencije su pritvorile službenika generalnog konzulata Ukrajine u Sankt Peterburgu na nekoliko sati. On je sada član ukrajinske diplomatske misije. Okolnosti njegovog pritvaranja se razjašnjavaju. Prema postojećoj praksi i principu reciprociteta, Ukrajina sprema odgovor", rekao je portparol za medij RBC-Ukrajina.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: