Varšava: Rusija stalna pretnja

Svetske vesti - Sreda 20.05.2015 - 09:03

Poljska će tražiti od NATO da označi pogoršanje bezbednosti na istočnom krilu saveza prema Rusiji kao trajnu pretnju, izjavio je vicepremijer Tomaš Šemonjak.

Ministar odbrane Tomaž Šemonjak, desno (Foto: Beta/AP, arhiva) Ministar odbrane Tomaž Šemonjak, desno (Foto: Beta/AP, arhiva)

U skladu s tim, Poljska će tražiti da saveznici povećaju svoju sposobnost "konvencionalnog zastrašivanja" i u pravcu istoka.

To će biti deo nove inicijative koju je Poljska pripremila za naredni samit NATO koji će biti održan u Varšavi 2016. godine, izjavio je poljski vicepremijer i ministar odbrane Tomaš Šemonjak tokom posete SAD

- NATO ne može da bude sputan u aktivnostima koje se tiču bezbednosti članica. Mislim da je oprez nekih evropskih saveznika tu preteran - kazao je noćas Šemonjak na predavanju u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu.

Poljski ministar odbrane je u debati nakon predavanja odbio upozorenje da bi takva inicijativa Poljske, koju energično podržavaju baltičke republike - da NATO proširi i ojača baze u postkomunističkim članicama na istoku mogla da predstavljanja kršenje obećanja datog Rusiji 1997. godine da u novim članicama NATO, bivšim sovjetskim satelitima, neće biti razmeštene veće snage zapadnih saveznika.

- Rusija je prva prekršila dogovor sa NATO", kazao je Šemonjak i dodao da se Varšavska inicijativa koja će biti predstavljena na samitu NATO iduće godine, zalaže za jačanje svih snaga, a ne samo snaga za hitne intervencije.

- Želimo da samit u Varšavi pokrene novu etapu strateške adaptacije NATO. Neophodna je izmena profila strukture NATO koja će omogućiti Alijansi da reaguje ne samo na nivou brigade (3.000 do 6.000 vojnika), već i divizije (5.000 do 15.000 vojnika) i korpusa (15.000 do 45.000). Nužno je jačanje sposobnosti konvencionalnog zastrašivanja - kazao je Šemonjak, javlja poljska novinska agencija PAP.

- Treba priznati da pogoršanje bezbednosti, posebno na istočnom krilu NATO, ima trajni karakter i nužne su dalje promene kako bi se NATO bolje pripremio za takve situacije - rekao je Šemonjak.

Prošle sedmice Litvanija, Letonija i Estonija zatražile su zbog pretnje da se sukob iz Ukrajine prelije na njihovu teritoriju, da NATO kod njih razmesti jednu brigadu, a šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost, general Stanjislav Kožej najavio je da će Poljska na samitu u Varšavi 2016. godine zahtevati izgradnju novih baza sa teškim naoružanjem za prihvatanje snaga NATO na svojoj teritoriji.

- Teze iz dokumenta za samit ne moraju da budu konačne. Mogu da se promene ako Rusija, recimo, ispuni obaveze iz sporazuma iz Minska. Ali to mi se čini malo verovatnim - kazao je Kožej.

Poljski ministar odbrane Šemonjak je u Vašingtonu odbio kao apstraktne ideje za koje će se dugo čekati da poprime konkretnije realnije konture predloge o formiranju snaga Evropske unije.

- Iskreno rečeno, ne znam da li to možda ne bi bilo nepotrebno dupliranje onoga što već ima NATO. Upravo NATO je ključ za evropsku bezbednosti - kazao je Šemonjak.
 

BETA

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: