50 godina glume: Po čemu ćemo pamtiti Predraga Ejdusa

Zabava - Subota 29.09.2018 - 10:58

Proslavljeni srpski glumac Predrag Ejdus, koji je preminuo je u petak uveče u 71. godini posle duže bolesti, ostaće upamćen po brojnim upečatljivim ulogama.

Ejdus u Ejdus u
Proslavljeni srpski glumac Predrag Ejdus, koji je preminuo je u petak uveče u 71. godini posle duže bolesti, ostaće upamćen po brojnim upečatljivim ulogama.
 
U pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije - u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj - odigrao je oko 200 dramskih uloga, a snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.
 
Nezaboravna je njegova uloga Kir Janje u Narodnom pozorištu a odigrao je niz naslovnih uloga, kako u NP u Beogradu tako i u Crnogorskom narodnom pozorištu, SNP, Ateljeu 212, BDP.
 
Publika ga pamti po kultnoj predstavi "Šovinistička farsa" u kojoj je glumeo uštogljenog, pseudogospodstvenog Hrvata, dok mu je partner bio Josif Tatić, koji je tumačio stereotipnog, bučnog i mačistički nastrojenog Srbina. Ulogu čuvenog Bernarda Draha odigrao je 1.800 puta.
 
Dobitnik i velikog broja nagrada, uključujući i "Dobričin prsten" - najveće priznanje koja se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo, odnosno celokupno pozorišno glumačko ostvarenje.
 
Ove godine dobio je dve nagrade za životno delo - Sterijinu nagradu za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture i Nagradu za životno delo Zlatni ćuran.
 
Ejdus je svojim ulogama dao poseban pečat, a posebno se izdvajaju: "Montevideo, Bog te video", "Lud, zbunjen, normalan", "Miris kiše na Balkanu", "Bela lađa", "Ivkova slava", "Jesen stiže dunjo moja", "Hajde da se volimo", "Smrt gospođe ministarke", "Povratak otpisanih", "Hipertenzija", "Tako je moralo biti"...
 
U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog...
 
Igrao je u predstavama Faust 1 i 2, Kir Janji, Glembajevima, Mletačkom trgovcu, Supermarketu, Skupu, Horu bečkih dečaka...
 
Paralelno sa glumom, više od deceniju i po bavio se uspešno i pedagoškim radom na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.
 
Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.
 

Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: