Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da vrsta kalorija koje unosite može uticati na brzinu rada vašeg metabolizma.
Foto: Thinkstock
Ispada da je važan termički uticaj hrane na telo, odnosno koliko energije telo troši kako bi razgradilo i procesuiralo ono što jedete. Namirnice, bogate proteinima, troše mnogo više kalorija od ugljenih hidrata i masti.
Prethodna istraživanja su pokazala da, kada jedete proteine, potrošite čak oko 35 odsto kalorija više putem same razgradnje proteina, u odnosu na masti ili ugljene hidrate. U ovom istraživanju je 25 muškaraca i žena podeljeno u 3 grupe.
Jedna grupa je trebalo da jede hranu bogatu proteinima, druga grupa s normalnom količinom proteina, a treća grupa s niskim sadržajem proteina.
Njihova ishrana je bila osmišljena tako da u proseku unose oko 3000 kalorija dnevno.
Nakon 8 nedelja, svi učesnici su dobili na telesnoj težini, ali ne i isti tip težine. Osobe, koje su unosile malo proteina, su čak 95 odsto unesenih kalorija pretvorile u masti.
Osobe, koje su unosile normalnu i visoku količinu proteina, su čak 50 odsto manje unesenih kalorija pretvorile u mast.
Vrati se na kategoriju Zivot i stil
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.