Kultna balada nije plagijat, „Cepelinima“ ostaje „stepenište do raja“

Zabava - Utorak 06.10.2020 - 13:25

"Stairway To Heaven" je originalno delo „Led cepelina“, a britanska grupa nije ukrala rif iz pesme "Taurus", američkog benda „Spirit“, a sada je Vrhovni sud odbio molbu za saslušanje čime je stavljena tačka na dugu sudsku borbu.

Stavljena tačka na dugu sudsku borbu Stavljena tačka na dugu sudsku borbu
Američki bend prvi put je tužio „Cepeline“ 2014. godine tvrdeći da su ukrali uvodni rif iz njihove pesme Taurus.
 
Spor je okončan u korist britanske grupe 2016. godine, ali se 2018. ponovo pojavio pred apelacionim sudom, koji nije oborio prvobitnu odluku.
 
Sada je američki Vrhovni sud, jedina preostala i najviša pravna instanca, odbio da sasluša slučaj, čime je okončan šestogodišnji spor.
 
Stairway To Heaven jedna je od najpopularnijih rok pesama u istoriji, a ne postoji nijedna lista na kojoj se ne nalazi u vrhu.
 
Spor je prvobitno pokrenuo novinar Majkl Skindmore 2014. godine u ime Rendija Volfa, preminulog frontmena grupe „Spirit“.
 
Advokati su tvrdili da se britanski bend upoznao sa pesmom Taurus nakon što su dve grupe svirale u istom klubu u Birmingemu 1970, godinu dana pre nego što je Stairway To Heaven objavljen.
 
Robert Plant, pevač „Cepelina“, tvrdio je pred sudom da se ne seća te večeri delom zbog saobraćajne nesreće kada se se vraćao kući. I on i supruga pretrpeli su povrede glave, a Plant je licem udario u šoferšajbnu.
 
Gitarista Džimi Pejdž istakao je da nije ni znao za pesmu Taurus dok ljudi nisu počeli da postavljaju poređenja onlajn početkom prošle decenije.
 
Porota nije, međutim, prihvatila njihove argumente, već je presudila u skladu sa mišljenjem muzikologa, koji su objasnili da je zajednička muzička šema dve pesme inače uobičajena već vekovima.
 
Jedan od primera bila je Chim Chim Cher-ee iz Meri Popins.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: