Led Cepelin ponovo na sudu zbog plagijata

Zabava - Nedelja 30.09.2018 - 13:07

Britanska rok grupa "Led Cepelin" ponovo će morati na sud posle odluke američkog suda da naloži novo suđenje zbog plagijata legendarne pesme "Stairway to Heaven" iz 1971.

Suđenje se ponavlja zbog proceduralnih grešaka FOTO: ledzeppelin.org Suđenje se ponavlja zbog proceduralnih grešaka FOTO: ledzeppelin.org
Britanska rok grupa "Led Cepelin" ponovo će morati na sud posle odluke američkog suda da naloži novo suđenje zbog plagijata legendarne pesme "Stairway to Heaven" iz 1971.
 
Apelacioni sud u San Francisku ocenio je da je suđenje održano 2016. bilo puno proceduralnih grešaka.
 
Sud je 2016. razmatrao tužbu podnetu protiv britanskog benda za kršenje autorskih prava navodeći da početne note poznate pesme nisu delo gitariste Džimija Pejdža već deo pesme "Tangus" kalifornijskog benda "Spirit" iz 60-ih godina.
 
Tužbu nije podneo američki bend, već naslednici. Sud je tada odlučio u korist britanskog benda.
 
Pesmu "Tangus" je 1968. izdao bend "Spirit", a autor pesme, gitarista te grupe Rendi Kalifornija je ranije u nekoliko navrata rekao da je "Led Cepelin" nastupao nekoliko puta na mestima gde je nastupao i "Spirit" i da je grupa mogla da čuje pesmu.
 
Pesma "Taugus" traje dva minuta i 37 sekundi, a u pesmi "Led Cepelina" se čuje jedan minut te pesme i to na samom početku.
 
"Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam ni 'hvala' rekli", rekao je Kalifornija 1997. godine, koji je iste te godine poginuo.
 
Drugi muzičari smatraju da je "Led Cepelin" plagirao još tri poznate pesme "Babe I'm gonna leave you", "Dazed and confused" i "The Lemon song".
 

Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: